Řecký ministr vnitra připouští předčasné volby

Atény - V Řecku by se na podzim mohly uskutečnit předčasné parlamentní volby. Podle agentury Reuters to nevylučuje ministr vnitra Nikos Vutsis z vládní strany Syriza. Prohlásil to v reakci na noční hlasování, kdy se premiér Alexis Tsipras při prosazování reforem vyžádaných eurozónou nemohl spolehnout na podporu všech svých zákonodárců. Zhruba čtyřicítka poslanců Syrizy s opatřeními nesouhlasila.

„Je dobře možné, že volby budou v září či říjnu, bude to záviset na vývoji,“ řekl Vutsis. O možných předčasných volbách uspořádaných ještě letos tento týden hovořil také řecký ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis. Ten ale řekl, že za současné situace není možné volby vypsat, nejdříve je prý nutné zemi stabilizovat.

V Řecku se nyní hovoří o tom, že Tsipras provede obměnu svého kabinetu, aby se zbavil představitelů krajně levicového křídla strany. Není vyloučeno, že uvolněné posty převezmou odborníci, aby vyhověl opozici.

Svou funkci už nabídl k dispozici ministr životního prostředí a energetiky Panagiotis Lafazanis, jeden z 38 poslanců Syrizy, kteří úsporný balík reforem nepodpořili. Pokud si to premiér Tsipras bude přát, Lafazanis prý okamžitě odstoupí z funkce. „Jsme zákonodárci této vlády, celým srdcem ji podporujeme. Podporujeme účast hnutí Syriza ve vládě a podporujeme premiéra. Nepodporujeme záchranný balík,“ shrnul Lafazanis stanovisko vnitrostranické opozice.

Spekuluje se také o tom, že by mohla vzniknout vláda národní jednoty, některé strany takový scénář ale vyloučily.

Polovina zatčených výtržníků jsou cizinci

Noční hlasování o reformách provázely v centru Atén střety radikálů s policisty. Zadrženo bylo 26 lidí, z toho čtyři Němci, tři Poláci, dva Francouzi, Australan, Ukrajinec, Nizozemec, Ital a Albánec. Většina cizinců byla zadržena v souvislosti s vandalskými útoky na zařízení metra, někteří se ale zapojili do útoků zápalnými lahvemi na policii, která hlídala pořádek na centrálním náměstí Syntagma pod budovou parlamentu.

Násilné protesty bývaly obvyklé v minulých letech, kdy vlády pravého středu prosazovaly úsporné programy. Současná vláda premiéra Alexise Tsiprase z ultralevicové strany Syriza, která slibovala konec utahování opasků, byla od lednových voleb takových demonstrací doposud až na výjimky ušetřena.

Vydáno pod