Hyperloop už za 3 roky? Supermetro dá trasu Praha–Ostrava za 17 minut

Los Angeles - První Hyperloop neboli supermetro by se mohlo v Kalifornii rozjet už v roce 2018. Oznámila to společnost, která vzala za svůj dva roky starý návrh miliardáře Elona Muska. Tato technologie dá svou rychlostí cestování zcela nový rozměr. V kapsli by se cestující dostali z Prahy do Ostravy za pouhých 17 minut.

Muska inspirovalo letadlo Concorde. Trup legendárního stroje se promítl do jeho dva roky starého návrhu Hyperloop. Podle Muska má stát necelých šest miliard dolarů (117 miliard korun), takže bude více než desetkrát levnější než projekt rychlovlaku. „I když se teď možná pletu, co se týče nákladů na Hyperloop, bude to stejně skvělá jízda,“ konstatoval vynálezce v květnu 2013. 

Jedním z těch, kteří se po Muskově výzvě konceptu ujali, je podnikatel Dirk Ahlborn. Založil samostatnou firmu a s 300 technologickými odborníky a vědci se pustil do práce. „(Při testovací jízdě) nedosáhneme ještě plánovaných 1200 kilometrů za hodinu, ale věříme, že už dokážeme překonat současné rekordy,“ podotkl Ahlborn. 

Nový dopravní prostředek by se dal přirovnat k potrubní poště. V návrzích je tunel s kapslemi. Do každé z nich se vejde 30 cestujících. „V tunelu vytvoříte nízký tlak, jako je v letadle ve velké výšce. Kapsle jedoucí tunelem tedy nečelí takovému odporu. Může jet rychle s využitím jen mála energie,“ vysvětlil Ahlborn. 

Ekologické supermetro pojede na solární pohon a nezastaví ho zemětřesení. Mimo špičku se bude jezdit zadarmo.  

Musk už oznámil, že firmám, které na jeho projektu pracují, vybuduje testovací prostor. Na ten ale Ahlborn nečeká a svou verzi dráhy už buduje v Kalifornii. První pasažéry chce svézt v roce 2018. „Předpokládám, že rychle uzavřeme smlouvu na první dlouhou trať,“ říká šéf Hyperloop Transportation Technologies. 

Musk mluvil v první řadě o propojení San Franciska a Los Angeles, Ahlborn má ale ještě větší plány - dopravní novinku by chtěl dostat i do Evropy. 

Kdo je autor projektu Hyperloop? 

Elon Musk založil mimo jiné výrobce elektromobilů Tesla Motors a firmy pro lety do vesmíru SpaceX. Stojí také za projekty on-line platební metody PayPal. 

Musk před prezentací v roce 2013 dával najevo, že se nehodlá na projektu Hyperloop podílet osobně, protože má dost práce ve svých hlavních podnicích Tesla a SpaceX, a předá pilotní návrh veřejnosti k technickému doladění.