Kuba jako první vymýtila přenos HIV z matky na dítě

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila Kubu za první zemi světa, které se podařilo vymýtit přenášení viru HIV a syfilidy z matky na dítě. Světová organizace dává úspěch do souvislosti s přístupem všech obyvatel ke zdravotní péči.

„Vymýcení přenosu viru je jedním z největších výdobytků veřejného zdravotnictví,“ prohlásila generální ředitelka WHO Margaret Chanová. „Je to významné vítězství v našem dlouhém boji proti viru lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) a sexuálně přenosných infekcí a jde o důležitý krok směrem k cíli, jímž je generace bez AIDS,“ dodala Chanová.

Podle ředitele Programu OSN pro boj proti HIV a AIDS (UNAIDS) Michela Sidibého je odstranění přenosu HIV z matky na dítě „důkazem, že je možné ukončit pandemii AIDS.“ Předpokládají, že Kuba je první z mnoha zemí, která dosáhne zastavení této epidemie mezi dětmi.

Podle WHO ve světě každý rok otěhotní zhruba 1,4 milionu žen nakažených HIV, většinou v rozvojových zemích a zvláště v subsaharské Africe. Bez léčení antiretroverotiky je u nich pravděpodobnost 15 až 45 procent, že během těhotenství, při porodu nebo při kojení nakazí i své děti.

Počet dětí, které se narodily HIV pozitivní, klesl z 400 tisíc v roce 2009 na 240 tisíc v roce 2013. Aktuální cíl je snížení počtu novorozeňat nakažených HIV pod 40 tisíc ročně.