„Kurdský Stalingrad“ opět v ohrožení - IS zaútočil v centru Kobani

Kobani - Radikálové z Islámského státu (IS) se znovu dostali do Kobani. Útok přišel pouhých pár měsíců poté, co Kurdové získali strategické město zpět. Oznámila to exilová Syrská observatoř pro lidská práva (SOHR). Radikálové prý v okolních vesnicích zastřelili dvacet civilistů - mezi nimi i ženy s dětmi. Podle syrské televize extremisté pronikli na území Sýrie z Turecka. Ankara to ale odmítá.

Islamisté mají znovu spadeno na Kobani, protože se snaží zachovat si životně důležité trasy vedoucí do Turecka. Podle aktivistů zemřelo ve městě po výbuchu nálože 12 lidí, dalších 70 skončilo v nemocnici. „Sebevražedný útočník IS odpálil bombu v oblasti poblíž hraničního přechodu s Tureckem,“ konstatoval šéf SOHR. „V centru vypukly nelítostné boje. Na ulicích leží těla,“ dodal.

Z Kobani uprchly desetitisíce lidí

Kobani leží v Sýrii přímo na hranici s Tureckem. Kurdové ovládali město od roku 2012, kdy se z něj stáhla syrská armáda. IS zahájil útok loni v září. V Kobani, známém v arabštině jako Ajn al-Arab, a okolních vesnicích žilo předtím 400 tisíc lidí - čtvrtina z nich po příchodu radikálů prchla do Turecka. Kurdským silám se podařilo město znovu dobýt v lednu tohoto roku. Kolik má nyní zničené město obyvatel, se neví.

V bojích o Kobani padlo dosud asi 2000 členů IS, přesto se mu nepodařilo ovládnout celé město. Že by se mu to povedlo nyní, nelze podle arabisty Jana Kužvarta očekávat. „Tento útok není dostatečný. Kurdské jednotky navíc kontrolují i okolí Kobani, takže není v dosahu ofenzivy IS,“ konstatoval arabista. 

  • Syrská státní televize oznámila, že se radikálové do Kobani dostali z turecké strany hranice, což Turecko kategoricky popřelo. Podle místních úřadů je prokazatelné, že bojovníci IS do Kobani přišli ze syrského Džarábulusu, který leží západně od města. 

Syrsko-tureckým pohraničím vedou různé pašerácké stezky. „Pro IS je to významné kvůli přílivu nových rekrutů a vojenského materiálu, v případě Kurdů jde o ochranu vlastního obyvatelstva a území,“ konstatoval Kužvart. Radikálové nedávno ztratili jiné pohraniční město Tall Abjad, podle Kužvarta tak nyní zahájili protiofenzivu.

Radikálové zahájili útoky na kurdské milice i na několika dalších místech na severu Sýrie. V kurdské provincii Hasaká začali podle médií vyhánět civilisty z okresu Našva. V bojích o město Hasaká padlo od středy dvacet členů IS a asi tři desítky obránců.

IS podle agentury Reuters zaútočil také na vojáky poblíž jihosyrského města Dará. Radikálové nedávno obsadili i historické město Palmýra. Podle aktivistů ho podminovali a zničili už dvě mauzolea.

Kurdové se mezitím dostali asi 50 kilometrů od Rakká – bašty IS. Radikálové prý začali kolem města hloubit zákopy. Podle aktivistů se Kurdové chystají na boj o dálnici, která spojuje provincii Hasaká s největším syrským městem Aleppem. 

Kurdové postupují na severu s pomocí mezinárodní koalice, kterou vedou Spojené státy. Spojenecké nálety pomáhají oddílům na zemi a kurdské jednotky jsou podle amerických zdrojů zatím nejlepším pozemním spojencem letců operujících nad Sýrií.

Proti režimu prezidenta Bašára Asada bojují jak umírnění povstalci, tak i nejrůznější radikální skupiny. IS nyní ovládá asi polovinu syrského území, jde ale spíše o řídce obydlené oblasti. Konflikt si od jara 2011 vyžádal na 230 tisíc obětí. Ze Sýrie uprchlo více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.