Obří Buddhové se vrátili do Bamjánu - alespoň na chvilku

Kábul - Sochy Buddhů v afghánském Bamjánu jsou zpátky – přinejmenším jako dočasná iluze. Památky ze 6. století zničené Talibanem obživly ve světelné instalaci, jejímž autorem je umělecký pár z Číny. Úřady z Bamjánu budou teď oživovat bohy každý březen - na výročí jejich zničení náboženskými fanatiky.

Kamenné sochy stály přes 14 století na rozcestí mezinárodních obchodních cest. Byly neopakovatelným dokladem propojení buddhistické i řecké výtvarné tradice. Dlouhověkost Buddhů z afghánského Bamjánu ukončil rázně až Taliban před 14 lety, když dal v únoru 2001 rozkaz vyhodit sochy do povětří.

Buddhové v údolí Bamjánu byli do výklenků kilometr dlouhé pískovcové stěny vytesáni v průběhu druhého až pátého století našeho letopočtu pravděpodobně z popudu nejslavnějšího vládce kušánské říše Kanišky. S 53 a 37 metry šlo ve své době o největší sochy na světě. Příkaz k jejich zničení vydal přímo šéf Talibanu mulla Muhammad Umar. Několikadenní apokalyptické dílo zkázy dokončili přívrženci Talibanu v březnu 2001. Záminku našel netolerantní režim v islámském zákazu zobrazovat živé bytosti, zvláště pak ty, které by mohly posloužit jako objekt uctívání. Po likvidaci soch se vzedmula vlna protestů z celého světa.

Šoku z března 2001 se dodnes nezbavili ani vesničané z Bamjánu, ani archeologové z celého světa. Číňané Čang Sin-jü a jeho žena Liang Chung se spíš považují za dobrodruhy než umělce. Pro místní Hazáry, kteří se hlásí k potomkům Čingischána, jsou to hrdinové, protože alespoň na dvě noci vrátili obří Buddhy na jejich místo.

Čínští umělci na chvíli zaplnili díry po sochách v Bamjánu (zdroj: ČT24)

Osmihodinová resuscitace se povedla díky kovovým halogenovým lampám. Ty zbytky exponátů nijak nepoškozují a navíc je díky krytům z křišťálu nebylo ani vidět. Čínský pár pak daroval vybavení místním úřadům, které budou zaplňovat prázdné výklenky vždy na tragické březnové výročí.

„Myslím, že to může lidem sdělit, že tu kdysi existovalo jedno krásné místo. A mělo významnou kulturu a dlouhou historii. Tato světelná technologie je našim vyjádřením úcty k němu,“ říká Liang Chung.