Revolucionáři chtějí do nové libyjské vlády, šanci moc nemají

Tripolis – Libye se po svržení režimu Muammara Kaddáfího dnes dozví, kdo zasedne v nové vládě. Revolucionáři si stěžují, že jsou při vyjednávání o složení kabinetu stavěni na druhou kolej. O křesla mají zájem politici a vlivní lidé, kteří před boji utekli do exilu. Po oznámení jmen ministrů by mohl být jasnější i postup v otázce vydání Kaddáfího syna Sajfa Isláma k trestnímu stíhání.

Do Libye míří hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu, aby tu projednal stíhání Sajfa Isláma. Mluvčí libyjské přechodné vlády už ale prohlásil, že Sajf Islám půjde před soud v Libyi. Do zahraničí ho vláda vydávat nechce. „Zavolali jsme pana žalobce a ujistili ho, že Libye bude moci zajistit spravedlivý proces v souladu s mezinárodními standardy. Podrobnosti budou následovat v nejbližších dnech,“ řekl libyjský ministr spravedlnosti prozatímní vlády Mohammed Al-Alagi.

Rovněž libyjský premiér oznámil, že Sajfa Isláma čeká spravedlivý soud. Mezinárodní trestní tribunál v Haagu na korunního prince Kaddáfího režimu přitom vydal zatykač kvůli zločinům proti lidskosti. „Bratři a sestry v Zintánu se o něj postarají. Navzdory tomu, jak dlouhá léta zacházel s naším lidem, s ním bude zacházeno jako s lidskou bytostí,“ konstatoval libyjský premiér prozatímní vlády Abdar Rahím Kíb.

Libye se dozví, kdo bude ve vládě (zdroj: ČT24)

Libye chce světu ukázat, že proces se Sajfem Isámem zvládne a je schopná řídit se zákonem a dokáže v sobě potlačit příkoří, které Kaddáfího rodina v zemi dlouhá léta působila. Z čeho bude Sajf Islám přesně obžalován, bude jasné až po skončení vyšetřování. Předpokládá se, navržený trest bude smrt.

O přístup k Sajfu Islámovi požádal Červený kříž. „Je to jedinec, který musí být chráněn. Podali jsme žádost a myslím si, že budeme mít k panu Kaddáfímu velmi brzy přístup,“ prohlásil generální ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže Yves Daccord v Ženevě.

Vydáno pod