Útok v centru Štýrského Hradce: Tři mrtví, desítky zraněných

Štýrský Hradec – Nejméně tři mrtvé a 34 zraněných si vyžádal útok v centru rakouského Štýrského Hradce, kde řidič terénního vozu vysokou rychlostí úmyslně najížděl do lidí. Řidič byl zadržen, předtím ale ještě vyskočil z vozu a napadl kolemjdoucí nožem. Poté se sám vydal do rukou policie. O útočníkových motivech zatím není nic známo, policie ale vyloučila, že by šlo o teroristický útok. Muž zřejmě trpí psychickými problémy souvisejícími s rodinnou situací.

Řidič projížděl půl hodiny po poledni ulicí Herrengasse v centru druhého největšího rakouského města tmavě zeleným SUV rychlostí až 150 km/h a cestou na hlavní náměstí porazil několik lidí. Podle svědků tragédie na zemi leželi mrtví, lidé křičeli a v panice utíkali do blízkých obchodů, aby se dostali do bezpečí. Šílená jízda trvala asi pět minut. Na místě vypukl chaos. Dorazilo na 83 sanitních vozů a tři záchranářské vrtulníky.

Oběťmi je 24letá žena, 28letý muž a čtyřletý chlapec. Zraněno bylo 34 lidí, z toho 10 těžce. Stav nejméně šesti z nich je kritický, mezi zraněnými jsou tři děti.

Policie vyloučila teroristický čin

Jak píše Kronen Zeitung, v případě útočníka se jedná o 26letého Rakušana bosenského původu, který při prvním výslechu působil velmi zmateným dojmem. Mohlo by jít o duševně nemocného člověka. Podle štýrského policejního šéfa Josefa Klammingera ale masakr nemá souvislost s fanatismem, a zřejmě tedy ani nemá teroristické pozadí. Muž neměl ani spolupachatele a lze zcela vyloučit, že by jeho čin měl politické, extremistické nebo náboženské pozadí. Oběti si vybíral zcela náhodně, nebyl pod vlivem alkoholu ani drog.

Velitel policie ve Štýrském Hradci Kurt Kemeter novinářům podrobně popsal jízdu vozidla. V jednu chvíli auto zastavilo, řidič vyskočil a nožem pobodal dva náhodné kolemjdoucí. Pak ve zběsilé jízdě pokračoval. Při zatýkání ale nekladl odpor.

Místo tragédie ve Štýrském Hradci
Zdroj: ČTK/AP/Elmar Gubisch

Fotografie z místa tragédie jsou k vidění ZDE.

O řidičově zdravotním stavu Klamminger na tiskové konferenci prohlásil, že „se jedná o psychózu vyplývající z rodinného života“. Muž, který je řidičem z povolání, se mohl přestat ovládat po hádce. Je ženatý a má dvě děti. Policie potvrdila, že mu 28. května byl zakázán styk s rodinou kvůli domácímu násilí; tyto sklony se u něj projevovaly už před uvedeným datem.

Úřady svolaly kvůli incidentu krizový štáb a zveřejnily číslo zvláštní telefonní linky určené pro postižené a jejich blízké. Ve Štýrském Hradci nejezdily tramvaje, centrum města bylo do večera uzavřeno a nedaleké náměstí Jakominiplatz bylo jako po vymření, píší rakouská média. Připomínají také, že na okruhu v nedalekém Spielbergu se dnes jela kvalifikace na nedělní Velkou cenu Rakouska formule 1. Právě na hlavním náměstí (Hauptplatz) Štýrského Hradce se od 19. do 21. června koná "Graz Prix" - s paddockem, velkoplošnými obrazovkami a bohatým doprovodným programem.

Rakousko je v šoku

„Neexistuje pro to vysvětlení. Neexistuje pro to omluva,“ komentoval tragédii štýrský zemský hejtman Hermann Schützenhöfer. Fotbalový klub Sturm Graz na znamení smutku odřekl dnešní odpolední utkání, divadlo Schauspielhaus Graz odřeklo večerní galapředstavení. Biskup Wilhelm Krautwaschl uspořádal za oběti tragédie v šest hodin večer mši. Ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová „otřesný čin“ odsoudila a zdůraznila, že policie ze všech sil pracuje na objasnění pachatelova motivu. Premiér Werner Faymann poděkoval záchranářům a zdůraznil, že jeho myšlenky jsou s oběťmi a jejich rodinami. V neděli večer se uskuteční vzpomínková akce také ve vídeňském Stephansdomu.

Přímým svědkem útoku byl podle rakouských médií i starosta Siegfried Nagl, který v osudnou dobu projížděl kolem na motocyklu a jen taktak stačil rozjetému autu uskočit. „Záměrně najížděl do chodců. Na vlastní oči jsem viděl, jak přejel jednu ženu,“ řekl šokovaný politik. Poděkoval záchranářům a policistům a dodal, že v politice existují okamžiky, kdy člověk nese odpovědnost, ale nemůže pomoci. Radnice vyvěsila černou vlajku. Na facebooku se objevila výzva, aby lidé kolem deváté hodiny večer přišli na hlavní náměstí zapálit svíčky, není ovšem jasné, zda policie místo do té doby zpřístupní.

Tragédie jako ve Štýrském Hradci jsou v Evropě spíše výjimečné

Případy, kdy někdo záměrně vjede autem do davu, jsou v Evropě výjimečné. Loni 22. prosince připravil dva lidi o život muž, který ve francouzském Nantes vjel s nákladím autem do lidí shromážděných na vánočním trhu. Podle svědků při činu vykřikoval Alláhu akbar (Bůh je veliký); následně se probodl nožem a utrpěl vážná zranění. K podobnému incidentu došlo ve Francii i o den dříve, kdy muž v Dijonu úmyslně najížděl na chodce, rovněž křičel Alláhu akbar a 13 lidí zranil. Podle policie tehdy nešlo o teroristický čin, ale o krok duševně vyšinutého jedince.

Ještě tragičtější zkušenost má za sebou Nizozemsko, kde se 30. dubna 2009 pokusil útočník spáchat atentát na královnu Beatrix a členy její rodiny v Apeldoornu. Osmatřicetiletý muž chtěl svým autem zasáhnout autokar s panovnicí, ale minul, vjel do davu a na místě zabil čtyři lidi. Dalších třináct osob bylo zraněno, tři z nich zemřely v nemocnici. Zraněním podlehl i útočník.

V samostatné České republice není srovnatelný případ znám. V někdejším Československu se ale podobně zachovala 22letá Olga Hepnarová, která 10. července 1973 vjela nákladním vozem na tramvajovou zastávku v Praze a způsobila smrt osmi lidí. Za krvavou pomstu bezcitné společnosti, jak mladá vražedkyně svůj čin vnímala, byla v březnu 1975 popravena.