KLDR hlásí objev zázračného léku na všechno

Pchjongjang – Léčit nebezpečné nemoci jako ebola, AIDS, rakovina či MERS dokáže prý zázračný přípravek Kumtang 2, který vyvinuli severokorejští experti. Oznámila to oficiální severokorejská tisková agentura KCNA, Pchjongjang nicméně svá tvrzení nepodložil žádným důkazem. Lze předpokládat, že informace ve světě vyvolá spíše skeptické reakce.

Lék Kumtang 2 se může používat preventivně a vytvořila jej prý jedna farmaceutická společnost na základě ženšenu a dalších složek. Lék má i vlastní internetové stránky, přes které ho lze údajně koupit a kde jsou vyjmenovány všechny nemoci i neduhy, proti nimž přípravek zabírá.

S podobným tvrzením o vynálezu zázračného medikamentu přišel izolovaný severokorejský režim už během epidemií ptačí chřipky v letech 2006 a 2013. Nyní hlásí Pchjongjang objev v době, kdy se nepřátelská Jižní Korea potýká s šířením koronaviru MERS. Ten už v Jižní Koreji zabil 24 lidí a více než 160 dalších se jím nakazilo. Proti chorobě, která si celosvětově vyžádala přes 450 obětí, zatím neexistuje žádná vakcína.

MERS způsobuje virus stejného kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Také SARS může prý nový severokorejský léčebný přípravek vyléčit, tvrdí tamní média.

Severní Koreu, která patří k nejchudším zemím světa, zasáhla v těchto dnech navíc nejhorší sucha za posledních 100 let, což způsobilo rozsáhlé škody v tamějším zemědělství. Vysychat začala kvůli malému množství srážek rýžová pole na celém území a hrozí nedostatek potravin. V 90. letech zabil hladomor asi milion Severokorejců a zhruba sedmdesát procent obyvatel už teď nemá zabezpečen dostatek jídla.