Milán: Pro tisíce uprchlíků přestupní stanice na cestě do vysněných zemí

Milán - Nejvyhledávanější cílové země běženců jsou Německo, Francie a Velká Británie. Ti, kterým se povede překonat Středozemní moře, míří na sever přes italský Milán. Situaci ve městě zmapoval David Miřejovský.

V centru Milána funguje uprchlický tábor (zdroj: ČT24)

V centru Milána vznikl malý uprchlický tábor. Za poslední tři týdny tudy prošly tisíce imigrantů a každou chvíli přicházejí další. Dlouho tu ale nezůstávají - po krátkém odpočinku se vydávají na další cestu.

Na milánském nádraží zůstávají imigranti maximálně tři dny. Pak putují do azylových táborů, nebo - a to stále častěji - pro ně přijíždějí příbuzní, kteří už legálně žijí například v Německu. To je nejrychlejší a nejbezpečnější cesta na sever. Auta na dálnici totiž policisté nekontrolují. Mnoho z nich proto utratí poslední peníze za telefon, aby zavolali blízkým.

Uprchlíkům na místě pomáhá organizace Progetto Arca onlus. Rozdává pití, toustový chléb nebo sušenky. Rozdávané potraviny se každý den mění – záleží na tom, co se podaří sehnat. Už dlouho chybí ovoce. „Nemůžeme se starat o jejich zdravotní stav. Hlavně potřebují jíst a pít. Kvůli teplému počasí ale nemůžeme rozdávat mléko,“ říká jedna z dobrovolnic.

Leila s celou svou rodinou utekla před měsícem ze Sýrie. Veškeré peníze dali převaděčům, a tak jim nezbývá, než čekat, až se uvolní místo v zařízeních pro imigranty. Domů už se vrátit nechce: „Zůstanu tady. Chci nový život, pracovat tu a bydlet. Se Sýrií je konec.“ 

Uprchlíci v Miláně
Zdroj: ČT24

Leila před pár dny přeplula Středozemní moře z Libye. Na jejím pobřeží čeká na plavbu do Itálie další milion lidí. Až se do Itálie dostanou, většina z nich vyrazí na sever právě přes milánské náměstí.

Vydáno pod