Budoucí pilot, novinářka i designérka – Uprchlíci jdou za svými sny

„Syrská Malala“, která se touží stát novinářkou, teenager s vysněnou prací pilota a dvanáctiletá uprchlice, jejímž cílem je stát se designérkou, která postaví zdevastovanou zemi na nohy. O snech a cílech uprchlíků hovořily s běženci známé osobnosti jako herečky Cate Blanchettová, Emma Thompsonová nebo spisovatel Khaled Hosseini. Za originální kampaní stojí Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Alla chce znovu postavit svou zemi na nohy 

Britský herec David Morrissey hovořil s dvanáctiletou Allou v Jordánsku. „Chci být interiérová designérka, protože se chci naučit dovednost, jež by mi pomohla znovu přestavět moji zemi,“ řekla herci dívka pocházející ze Sýrie – země, v níž zuří už od roku 2011 občanská válka. Alla chodí se svými sourozenci do školy. Pomáhá jim to překonat drastickou změnu. I oni mají své touhy. Ally bratr Hiba chce být doktor, její sestra zase kadeřnice. Fioně zabili rodiče přímo před očima, baví ji móda 

Americká herečka Kristin Davisová se potkala v Ugandě s běženci z Jižního Súdánu. Mimo jiné mluvila s osmnáctiletou Fionou, která je nadaná švadlena. Chodí na trhy a upravuje použité oblečení. Jejím snem je ale práce módní návrhářky, což považuje za lukrativnější práci. „Miluji jasné barvy a prohlížení módních časopisů, z nichž čerpám inspiraci,“ říká Fiona. 

Když bylo dívce patnáct let, rodiče jí zavraždili přímo před očima. Našla ji teta a společně uprchly z Jižního Súdánu do Ugandy. „Schovávaly jsme se v lese, jedly trávu. Trvalo nám měsíc, než jsme se dostaly do bezpečí,“ vzpomíná Fiona. Od ugandské vlády dostaly ženy půdu, na níž si mohly postavit obydlí a pěstovat plodiny. 

Bývalý dětský voják Tindy se chce učit nové věci 

Britská herečka Emma Thompsonová se poprvé setkala s Tindym z Rwandy o Vánocích před 12 lety. Tehdy mu bylo šestnáct – zrovna se dostal do Británie. Když mu bylo třináct, byl unesen a donucen stát se dětským vojákem. Tindy se postupně stal součástí hereččiny rodiny. „Když přijedete do nové země, musíte se rychle přizpůsobit a naučit nové věci. Ti, kteří jsou nejúspěšnější, přijali, že život jde dál. Byla to dlouhá cesta, domov je vždycky nejlepší, ale najednou se stane, že jsou věci složité a je nutné se odstěhovat,“ podotkl Tindy. 

Helen za knihy málem obětovala život 

Autor sci-fi knížek Neil Gaiman vyprávěl příběh své sestřenice Helen, která žila ve varšavském ghettu během druhé světové války. „Helen je nyní 96 let a žije na Floridě. Na konci druhé světové války skončila se svými dvěma sestrami v uprchlickém táboře v jižní Evropě, pak v Americe,“ vyprávěl spisovatel.  

Helen v ghettu učila místní dívky aritmetiku a gramatiku. V té době byly knihy ilegální. Kdo měl nějakou u sebe, mohl dostat trest smrti, připomněl Gaiman. Jih proti severu si žena schovávala ve zdi v místě, kde chyběla cihla. „Uvědomil jsem si, že má práce není triviální. Fikce není jen eskapismus, ale může být o skutečném úniku, za který stojí za to zemřít,“ poznamenal spisovatel.
Ahmad byl jedničkář, teď musí pomáhat v pekárně 

Americká herečka Cate Blanchettová se setkala v Libanonu se čtrnáctiletým Ahmadem – syrským běžencem, který zrovna oslavil čtrnácté narozeniny. „Viděl jsem hodně zraněných lidí…Znal jsem je a měl jsem je rád. Byli zraněni a zabiti,“ řekl Ahmad. Do Libanonu dorazil s rodinou – neměli nic.  

Ve vlasti si vedl dobře ve škole. Bavila ho arabština a matematika. Nyní na studium nemá čas – musí pomáhat rodině, a tak pracuje v pekárně, kde zdobí a prodává dorty. Ahmad ale neztrácí naději. Doufá, že se vrátí domů a jednoho dne si splní svůj sen stát se pilotem.
Z Muzoon se stala syrská Malala 

Spisovatel Khaled Hosseini hovořil v Jordánsku se šestnáctiletou Muzoon, bojovnicí za právo na vzdělání, které se přezdívá „Malala syrských uprchlíků“. „Vzdělání je pro mě důležité, protože vím, že s ním jsem silná, jsem si vědoma toho, co se kolem mě děje, nebudu závislá na společnosti. Budu nezávislá a společnost se může spolehnout na mě jako vzdělanou osobu. Když jsem se dostala do uprchlického tábora, cítila jsem zoufalství, bála jsem se, že už nebudu chodit do školy. Ztrácela jsem naději. Pak jsem se ale rozhodla pokračovat ve studiu. Bylo pro mě obtížné vyrovnat se se změnami, ale stanovila jsem si cíl – jít na univerzitu,“ konstatovala dívka. 

Jednoho dne chce Muzoon pracovat v médiích. „Chci být novinářka, ráda píšu. Ráda bych psala o své komunitě,“ dodala syrská Malala. S pravou - pákistánskou Malalou - se setkala přímo v jordánském uprchlickém táboře.