Nekonfliktní, spontánní, proevropský. Slováci si Kisku oblíbili

Bratislava - Milionář Andrej Kiska má za sebou první rok v čele Slovenska a jeho obliba neustále roste. Podle politologů je Kiska nekonfliktní člověk, který se snaží udržet proevropský kurz. Na střety s premiérem Robertem Ficem (Směr-SD) příliš nedošlo, i když mají oba politici na řadu věcí odlišné názory - třeba na protiruské sakce. „Češi nám Kisku závidí, ačkoliv to není právě Václav Havel. Není to, naštěstí, ani Miloš Zeman,“ píše slovenský list Sme, který Kiskovi vyčítá, že nebojuje dost razantně proti korupci a věnuje málo pozornosti otázkám lidských práv.

Filantrop, který chce řešit skutečné problémy lidí 

Kiska je prvním slovenským prezidentem bez komunistické minulosti. Ve své předvolební kampani kritizoval tradiční politiky, kteří podle něj neřeší skutečné problémy lidí. Do voleb šel jako nezávislý kandidát. Kampaň financoval z vlastních prostředků. Jmění kdysi vydělal prodejem podílů ve firmách zabývajících se katalogovým a splátkovým prodejem. Část peněz vložil do nadace Dobrý anděl pomáhající rodinám v tísni, za což si vysloužil ocenění v oblasti filantropie Křišťálové křídlo.  

V prvním kole prezidentských voleb skončil Kiska jen těsně za favorizovaným premiérem Robertem Ficem (Směr-SD). V rozhodujícím druhém kole už ale zvítězil s výrazným náskokem. Svůj hlas mu dalo 59,38 procenta voličů. 

Střetů s Ficem je minimálně 

Předvolební kampaň byla před rokem velmi vyostřená. „Útoky na Kisku ze strany předsedy vlády byly tak silné, že uvažoval o podání trestního oznámení, pak od toho upustil. Takže se očekávalo, že vztahy budou velmi napjaté,“ připomněl politolog Grigorij Mesežnikov.   

  • Fico tehdy označil Kisku v reakci na jeho dřívější podnikatelské aktivity v oblasti splátkového a katalogového prodeje lichvářem. Nařkl jej rovněž z blízkého vztahu ke scientologické církvi. 

Zatím ale do stranické politiky nevstupuje, jak sliboval. „Názorové spory nepromítá do bezprostředních vztahů. Co se týká ústavních záležitostí, tak prezident spolupracuje s vládou,“ podotkl Mesežnikov.  

Kiska ale kabinet přece jen kritizoval adresněji, když došlo k výměně na postu ministra zdravotnictví. Výrazněji se střetl s vládou také v oblasti justice, když odmítl vybrat tři nové ústavní soudce ze šesti navržených kandidátů. „Kiska je nekonfliktní člověk a ukazuje se, že tato pozice nejen že přispívá k uklidnění situace na politické scéně, ale také má pozitivní odezvu mezi voliči,“ podotkl politolog. Podle nejnovějších průzkumů považuje Kisku za nejdůvěryhodnějšího politika 70 procent lidí, píše list Sme.

Politolog Grigorij Mesežnikov

„Kiska se od jiných politiků liší tím, že se vyjadřuje otevřeněji. Do jeho rétoriky se nepromítají úvahy o politických stranách. Po roce 1989 odjel do USA, kde pracoval manuálně. Velmi dobře ví, jak žijí běžní lidé. Jeho setkání s občany nevyvolávají pocit falešnosti, jako se to často děje u stranických politiků. Je bezprostřednější, velmi spontánně a upřímně se zajímá o život a má zájem o to, aby se konkrétní problémy lidí řešily.“

Publicista Milan Žitný

„Prezident není prodlouženou rukou vlády, na druhou stranu nelze nezmínit jeho nesplněné sliby z předvolení kampaně, kde tvrdil, že bude prezidentem všech občanů. To se ale nestalo. Ukázalo se to třeba například na referendu o rodině, které iniciovaly na Slovensku ultrakonzervativní kruhy. Referendum chtělo znemožnit osobám stejného pohlaví adoptovat děti a uzavírat sňatky. Kiska se postavil na stranu těchto ultrakonzervativců.“

Rozdílné názory na Ukrajinu zahraniční politiku nenarušily 

Kiska se během svého roku působení v úřadu stihl podívat do sousedních zemí a absolvoval summit NATO. Vzhledem k nekončící ukrajinské krizi navštívil už několikrát Kyjev. „Za této situace to jasně ukazuje, jaký má postoj – je to člověk proveropsky a transatlanticky orientovaný. Je to aktivní prezident, ve svém týmu má odborníky, kteří mají také poměrně jasné hodnoty,“ podotkl Mesežnikov. 

Slovenský prezident tak obhajuje sankce uvalené na Rusko v souvislosti s krizí na Ukrajině i za cenu ekonomických ztrát, Fico naopak restrikce kritizuje. „Kiska je prozápadní politik, na druhé straně Fico je proruštější než většina západních politiků,“ uvedl politolog Jan Baránek. Slovensko ale podle něj není v takové pozici jako Česko – prezident Miloš Zeman je vysloveně proruský, míní politolog.  

Andrej Kiska a Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Zmiňované rozdílné postoje obou předních politiků Slovenska se ale v zahraniční politice zatím neprojevily, zdůraznil Mesežnikov - Slovensko podpořilo protiruské sankce a také umožnilo zpětné dodávky zemního plynu na Ukrajinu, která se ohledně plynu dostala do sporu s Moskvou. 

  • Nedávno se Kiska jako vůbec první slovenská hlava státu poklonil obětem nacistického masakru v Lidicích, za což sklidil pochvalné komentáře. 

Nějaké to „minus“ se přece jen najde 

Letos se prezident dostal do pozornosti médií poté, co vyšlo najevo, že často využívá vládní speciál na lety do rodného Popradu, kde žije jeho manželka. Odhadované náklady na lety pak tisk srovnával s platem prezidenta, který Kiska rozdává lidem v nouzi. 

Slovenský tisk: Kiska není vizionář, ale má správné názory   

Sme: "Nestraník a politický nováček ví, jak si získat lidi, nevyvolává konflikty, hovoří o problémech ve zdravotnictví či v justici, působí kultivovaně a přijímají ho v zahraničí. Prezident Andrej Kiska ovšem šetří originálními nápady, které by zemi posunuly kupředu, k případům korupce se vyjadřuje se zpožděním a velmi nevýrazně a málo pozornosti věnuje i oblasti lidských práv. Češi nám Kisku závidí, ačkoliv to není právě Václav Havel. Není to, naštěstí, ani Miloš Zeman."  

Pravda: „Oproti kampani, ve které se ustavičně opakovalo zaklínadlo o selhávajícím státě a neřešení problémů obyčejných lidí, (Kiska) zjevně polevil. Z původně velkých ambicí zůstalo jen při povzbuzování a vlévání energie, což je příliš málo. Kiska není žádný vizionář, který by přicházel se zásadními myšlenkami.“  

Denník N: "V první řadě je to postoj k Rusku a Ukrajině, kde, na rozdíl od premiéra, nezaměňuje agresora s obětí, ví, kdo jsou naši spojenci, ví, k čemu jsme se zavázali, a tím, paradoxně, naplňuje programové prohlášení vlády lépe než samotný (její) předseda."

Vydáno pod