Při náletu byl zabit terorista Belmochtár, tvrdí libyjská vláda

Tobrúk - Při americkém leteckém úderu v Libyi byl zabit alžírský terorista Mochtár Belmochtár. V neděli to podle Reuters oznámila mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Belmochtárova skupina Al-Murabitun je napojena na teroristickou síť Al-Káida a připisují se jí krvavé atentáty na severu Afriky. Belmochtár je považován za jednu z vůdčích postav světového terorismu.

„Libyjská vláda na východě země potvrzuje, že americké stíhačky minulou noc provedly vzdušné údery v rámci mise, jejímž výsledkem je smrt teroristy Belmochtára.“ Americký letecký útok byl proveden jako součást protiteroristické operace. Americké ministerstvo obrany už předtím uvedlo, že armáda Spojených států v sobotu v noci v Libyi provedla protiteroristický útok proti cíli napojenému na Al-Káidu. „Útok provedl americký letoun. Nadále vyhodnocujeme výsledky operace a v náležitou chvíli sdělíme podrobnosti,“ řekl mluvčí Pentagonu Steve Warren.

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu a poté stál v čele organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu. Hledán byl především v souvislosti s přepadením zaměstnanců plynárny u Ajn Amanásu na jihovýchodě Alžírska z 16. ledna 2013.

Alžírský terorista Mochtár Belmochtár (43)

Byl považován za jednu z vůdčích postav světového islamistického terorismu v minulém desetiletí. Jeho skupina Al-Murabitun je napojena na teroristickou síť Al-Káida a připisují se jí některé krvavé atentáty a únosy na severu Afriky, zejména na Saharské poušti. USA v lednu 2013 vypsaly na jeho dopadení odměnu pět milionů dolarů (téměř 140 milionů korun). Měl několik přezdívek - nepolapitelný, jednooký či Mr. Marlboro. Tu poslední získal díky mamutí operaci, při které propašoval přes poušť cigarety ve velkém množství. O oko přišel v roce 1991 při bojích v Afghánistánu.

Islamističtí teroristé z Belmochtárovy skupiny tehdy požadovali ukončení intervence francouzské armády proti islamistům v Mali. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků. Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, nikdy se ale nepotvrdila.

Po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye začala propadat do
chaosu a nyní má dvě soupeřící vlády. Zmatků využily radikální islamistické skupiny, z nichž některé jsou napojeny na Al-Káidu a jiné se hlásí k Islámskému státu.