Část Saná na seznamu UNESCO dostala zásah, zemřelo i dítě

Saná - Nálet arabské koalice na jemenskou metropoli Saná poničil historickou část města. Pět lidí - včetně jedné ženy s dítětem - při něm zemřelo. Střela zdemolovala tři domy ve čtvrti Kásimi, která je na seznamu světového dědictví UNESCO. Jde o první zásah historické části hlavního města Jemenu od začátku březnových náletů arabských spojenců na pozice šíitských povstalců. Proč se letectvo zaměřilo na toto místo, není jasné.

Podle některých obyvatel se v domech v historické části města ukrývali šíité, jiní to ale popřeli. Ředitelka UNESCO Irina Bokovová už vyjádřila soustrast nad ztrátou lidských životů a lítost „nad poškozením jednoho z nejstarších skvostů islámského stavebnictví na světě“. Organizace už v květnu upozornila na škody, které může způsobit bombardování tohoto historického místa.  

Historická část Saná před a po náletech:

Saná leží v údolí mezi horami vysokými přes 2000 metrů. V 7. a 8. století to bylo významné sídlo vyznavačů islámu. Je tam přes 100 mešit, několikery historické lázně a asi 6000 domů, které byly postaveny do 11. století. 

Letectvo bombardovalo také zbrojní sklady šíitů v jiných částech hlavního města a útočilo i v provincii Maríb na východě země, což je oblast bohatá na ropu.   

Boje v Jemenu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Hani Mohammed

Šíité obsadili Saná loni v září a postupují od té doby dál na západ a do střední části Jemenu. Letos se dostali až do jihojemenského Adenu. Ten je baštou příznivců vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. On i kabinet jsou ale nyní v exilu. Postup šíitů podporovaných Teheránem se snaží zastavit arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií.   

Podle UNICEFU potřebuje humanitární pomoc 20 milionů Jemenců. Což je 80 procent populace:

Organizace spojených národů (OSN) svolala do Ženevy zástupce obou bojujících stran k rozhovorům, které mají pomoci konflikt ukončit. Jednání měla začít v neděli, ale OSN oznámila, že je kvůli pozdnímu příletu jedné z delegací odkládá na pondělí. Zástupce OSN bude jednat s každou delegací odděleně. Rokování může trvat i tři dny a cílem OSN je přivést obě strany ke společnému jednacímu stolu. Konflikt má přes 2000 mrtvých a půl milionu osob kvůli němu odešlo ze svých domovů. 

Památka UNESCO cílem bombardování (zdroj: ČT24)