Repete v pondělí: Soud o vydání Savova do Česka nerozhodl

Londýn – Londýnský soud zatím nerozhodl o vydání miliardáře Františka Savova do České republiky. K případu se vrátí v pondělí. Jako svědek vypovídal Savovův český obhájce Jiří Jarušek. Ten poukazoval na údajné chyby české policie a prokuratury. Advokát ČR naopak argumentoval tím, že znalosti svědka o kauze jsou menší než dozorové žalobkyně. Podnikatel je v Česku stíhán za stamilionové daňové úniky, obvinění odmítá. Podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity.

Londýnský soud začal jednat o vydání Savova (zdroj: ČT24)

Podnikatel nesmí v noci opouštět bydliště, musí se dvakrát týdně hlásit na policejní stanici a nemůže vycestovat ze země. „Stále věřím v elementární spravedlnost a nezávislý pohled britské justice, která posuzuje žádost českých orgánů o moje vydání,“ uvedl Savov v prohlášení, které médiím poskytl jeho zástupce Jan Hrubeš. „Snaha poškodit mě osobně a moje podnikatelské aktivity je zjevná. Registrujeme znaky zmanipulovaných kauz,“ podotkl.   

Savov je přesvědčený, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro vydání. V rámci řízení prý jeho tým poukazuje i na vady postupu českých justičních orgánů a vady samotného evropského zatýkacího rozkazu. Hrubeš při odchodu poznamenal, že velký podíl na délce řízení má také Česká republika. „Ocitá se v důkazní nouzi. Přistoupila k řadě nestandardních kroků, kdy britskému soudu předkládá anglické překlady českých dokumentů se záměrným posunutím faktů a významů,“ uvedl.   

Argumenty Savovových právníků:

  • Savovovi právníci upozorňovali mimo jiné na nesrovnalosti v překladech - třeba na rozdíl mezi obviněním a obžalobou.
  • Připomněli také, že Savov byl až do nedávna stíhán jako uprchlý, ačkoliv čeští vyšetřovatelé místo jeho pobytu znali už loni.
  • Základem jejich argumentace pak je, že věc je stále ve vyšetřovací fázi a jejich klient není obžalovaný.  

Kauzu má na starosti eso mezi místními soudci - hlavní soudce londýnského magistrátního soudu Hovard Riddle. Ten se ptal, proč čeští vyšetřovatelé dotyčného nevyslechnou v britské metropoli nebo prostřednictvím telemostu. Podle tvrzení obhajoby to ale sama česká státní zástupkyně Iva Bicanová považuje za nepraktické vzhledem k velkému množství potřebných dokumentů. „Pravomoci státního zástupce jsou omezeny územím České republiky vyjma výslechu prostřednictvím videokonference, která v této věci není vhodná,“ konstatovala mluvčí dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. 

František Savov v Londýně
Zdroj: ČT24

Savov je stíhán pro krácení daní  

Podle českých vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil.   

Deník Mladá fronta DNES uvedl, že s českou policií začal spolupracovat klíčový svědek Luboš Lendel, někdejší jednatel společnosti Astra AT. Firma prý byla podle policie jedním z článků řetězce firem, s jejichž pomocí skupina lidí řízených Savovem krátila daně.

Hrubeš ale tvrdí, že Savov Lendela nezná, neslyšel o něm a nebyl s ním v žádné kontaktu. "Načasování uveřejnění článku na den, kdy britský soud jedná o vydaní pana Františka Savova do České republiky, není náhodné. Jen potvrzuje naše přesvědčení, že se jedná o
dlouhodobou a cílenou diskreditační kampaň titulů vlastněných vicepremierem vlády ČR panem Andrejem Babišem proti panu Savovi," konstatoval Hrubeš. 

V Česku je Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.