Papež a Putin shodně: Na Ukrajině je nutný dialog

Milán - Papež František a šéf Kremlu Vladimir Putin se shodli, že ke zlepšení situace na Ukrajině je zapotřebí dialog a dodržování minských dohod, napsala agentura Reuters. Papež ruského prezidenta vyzval, aby se osobně zasadil o vyvinutí „upřímného a velkého úsilí“ k dosažení míru v Donbasu. Putin je na návštěvě Apeninského poloostrova. V Miláně, kde v současnosti probíhá výstava Expo, se sešel s italským premiérem Matteo Renzim. Putin při této příležitosti upozornil, že protiruské sankce škodí italským firmám.

Renzi byl jedním z lídrů, kteří se na víkendovém summitu ekonomicky vyspělých zemí G7 shodli na zachování protiruských sankcí a dokonce připustili jejich zostření. O budoucí podobě protiruských opatření má Evropská unie rozhodovat v příštích týdnech. Po dnešním jednání s Putinem Renzi prohlásil, že je nejprve nutné vyřešit situaci na východě Ukrajiny, pro niž má být „druhá minská dohoda polárkou, kompasem a referenčním bodem všech mírových snah“. Rovněž Putin vyzval k naplnění této dohody, přijaté v únoru.

Oba lídři se sešli u příležitosti Putinovy návštěvy světové výstavy v Miláně, kde je na programu ruský den. Ruského prezidenta vítalo nadšené volání desítek přítomných krajanů, v jejichž rukou se objevily transparenty jako „Putine, zachraň svět“. Šéf Kremlu prohlásil, že Itálie je „významným partnerem Ruska v Evropě“ a podotkl, že kvůli sankcím klesl vzájemný obchod mezi oběma zeměmi, což je podle něho neúnosné i pro italské firmy. „Italské firmy bojovaly za účast na rusko-italských projektech a zajímaly se o jejich realizaci. Kvůli ekonomickým sankcím je nyní realizovat nemohou,“ konstatoval.

Putin jednal s Renzim a papežem Františkem o Ukrajině (zdroj: ČT24)

Michael Romancov, politický geograf

„Putin chce v řadě Evropanů vzbudit sympatie tím, že je schopen pojmenovat některé problémy, ať už v oblasti byznysu nebo uprchlíků, což je zejména v Itálii velice senzitivní záležitost, a zároveň se snaží formou bilaterálních jednání ukázat, že ten, kdo první vybočí z řady, získá v Rusku něco úžasného. Jiná věc je, jestli to je Putin schopen splnit – já se domnívám, že dneska už ne.“

Itálie je čtvrtým největším obchodním partnerem Ruska, jen v posledním čtvrtletí však podle ruského prezidenta obchodní výměna klesla o 25 procent. Také Renzi hovořil o významu Ruska pro italskou ekonomiku, milánská expozice je podle něj příležitostí k obnovení přátelských vztahů mezi Římem a Moskvou. Kreml navíc naznačuje, že jsou na lepší úrovni než s jinými evropskými státy. Rusko-italské přátelství pěstoval především bývalý ministerský předseda Silvio Berlusconi, ani nyní ale na Itálii ruský hněv nedopadá – Kreml žádného italského politika ani diplomata nezapsal na seznam lidí, kteří nesmějí do Ruska, a na podobné návštěvě Evropy byl letos ruský prezident jen v Maďarsku.

Papež prostředník? Řeč padla na Ukrajinu i neklidný Blízký východ

V podvečer Putina ve Vatikánu přijal papež František. Podle agentury Reuters se oba shodli na potřebě „obnovy ovzduší dialogu na Ukrajině a dodržování minské dohody“ sjednané v únoru v běloruské metropoli Minsku, která předpokládá dodržování klidu zbraní na východě Ukrajiny ovládaném proruskými separatisty.

Hlavu katolické církve předtím nepřímo vyzval k vyjádření kritického názoru na ruskou podporu separatistů na východě Ukrajiny americký vyslanec ve Vatikánu Kenneth Hackett. Papež sice v minulosti odsoudil zabíjení v ukrajinském konfliktu a vyzval obě strany k dodržování příměří, k přímé kritice Ruska, s jehož pravoslavnou církví si chce udržet dobré vztahy, však nesáhl.

Putin si od druhého setkání s hlavou katolické církve sliboval také praktické dopady. Papež, který v otázce Ukrajiny vždy dodržoval přísnou neutralitu, by mohl posloužit jako prostředník při jednání s Evropskou unií.

  • Papež daroval Putinovi medailónek představující „anděla míru“, „který poráží všechny války“ a „hovoří o solidaritě mezi národy“. Papež se prý tvářil vážně, a to i když se zřejmě atmosféra na konci rozhovoru více uvolnila, uvedla AFP. 
  • Ruský prezident předal papeži jako dar výšivku protkanou zlatou nití představující moskevský chrám Krista Spasitele, který byl zničen během sovětského období a pak znovu postaven.

Papež a Putin se rovněž shodli, že je zapotřebí, aby se na Blízký východ vrátily podmínky pro normální život všech složek společnosti, „včetně náboženských menšin, zejména křesťanů“.

Vydáno pod