Savova už česká justice nepovažuje za uprchlého a čeká na londýnský soud

Londýn - Česká justice už nestíhá miliardáře Františka Savova jako uprchlého. Žalobci teď s dalším postupem vyčkávají na středeční jednání londýnského soudu, který by měl rozhodnout, jestli Savova obviněného ze stamilionových daňových úniků pošle do Česka. „Obviněný již není stíhán jako uprchlý, neboť víme, kde se zdržuje. Vyšetřování nadále pokračuje, a to zejména proto, že justiční orgány Velké Británie dosud nerozhodly o vydání obviněného,“ řekla České televizi mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štepánka Zenklová.

Savova už česká justice nepovažuje za uprchlého a čeká na londýnský soud (zdroj: ČT24)

Savov je stíhán pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá a jeho zástupci uvádějí, že se jedná o snahu poškodit jeho podnikatelské aktivity. Podnikatel v současnosti žije v Londýně a novinářům v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Podle rozhodnutí britského soudu nyní nesmí v noci opouštět bydliště, musí se dvakrát týdně hlásit na policejní stanici a nemůže vycestovat ze země. Věcí se příslušný londýnský soud zabýval už loni v listopadu, tehdy ji odročil.

Savovovi právníci žádají vyslechnutí čtyř svědků v utajeném režimu. Lidové noviny nedávno napsaly, že Savov chce s využitím textových zpráv SMS u soudu dokázat, že jej zastrašoval nynější vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, Babiš je přitom vlastníkem listu. Savovův mluvčí Jan Hrubeš uvádí, že vicepremiérova média vůči podnikateli vedou řízenou kampaň.

  • „Existují závažné důkazy, že obvinění vznesená proti Františku Savovovi jsou účelově zmanipulovaná s cílem poškodit jeho podnikatelské aktivity v České republice. Řízení od počátku provázejí nestandardní verdikty orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl mediální zástupce Františka Savova Jan Hrubeš.

Podle českých vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal Savov ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. Policisté po něm pátrali od loňského března jako po uprchlém. V dubnu český ústavní soud zamítl také Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova bankovního účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil.

V Česku je Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.