G7 jednohlasně: Jedině Rusko může dát impulz ke zrušení sankcí

Zámek Elmau (Německo) - Světoví státníci se na probíhajícím summitu skupiny G7 v Bavorsku vyslovili pro pokračování sankcí proti Rusku a dali najevo, že ke zmírnění sankcí není zralá doba. Nynější schůzka sedmičky nejsilnějších světových ekonomik je už druhá, na níž není přítomen ruský prezident Vladimir Putin.

Hostitelka summitu kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že jakékoli zmírnění protiruských sankcí je do značné míry v rukou Moskvy. Závisí na úplném naplnění dohody o příměří, podepsané v únoru v Bělorusku. „Záleží to docela na Rusech, a také na Ukrajincích,“ poznamenala kancléřka.

Merkelová očekává, že summit G7 vyšle do Ruska jednotný signál. Její tón byl ale údajně smířlivější než slova předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Ten dnes řekl, že jediná možná diskuse o sankcích se může týkat jen jejich rozšíření. Podle AP se očekává, že vrcholná schůzka G7 přijme deklaraci o situaci na Ukrajině.

„EU je společenstvím hodnot. Právě proto dnes Rusko není mezi námi a nebude pozváno, dokud se bude vůči Ukrajině a jiným zemím chovat agresivně,“ prohlásil Tusk. Prezident Evropské unie skupinu sedmi velkých světových ekonomik přímo vybídl k „potvrzení své jednoty“ ohledně sankcí vůči Rusku.

Lídři zemí G7 před zámkem Elmau
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Merkelová novinářům řekla, že sankce nejsou samoúčelné. „Mohou být zrušeny, pokud zmizí důvody jejich zavedení a pokud budou problémy vyřešeny,“ konstatovala.

Pro zachování sankcí se rozhodně vyslovil britský premiér David Cameron. Na jejich pokračování bude trvat i přesto, že některé země, zejména Řecko, strádají kvůli odlivu ruských turistů a ruských investic. „Sankce mají dopad na všechny země. Británie ale nedopustila, aby její výhody z finančních služeb stály v cestě robustní reakci na agresi podporovanou Ruskem. Nemyslím, že by se ostatní země měly chovat jinak,“ řekl premiér.

První den zasedání šéfů států a vlád skupiny G7 byl věnován i tématům globální ekonomiky a udržitelného rozvoje.

Zůstaňte v Unii, vyzval Obama Camerona

Na okraj summitu jednal Barack Obama s Davidem Cameronem. Americký prezident vyjádřil přesvědčení, že by Británie měla setrvat v Evropské unii a zachovat tak svůj vliv v kontinentálním i celosvětovém měřítku. O referendu, v němž se mají podle Cameronova slibu Britové do konce roku 2017 vyslovit ke svému budoucímu vztahu k EU, se Obama během diskuse výslovně nezmínil.

Protesty jsou zatím menší, než se čekalo

Na bezpečnost summitu G7 dohlíží 22 000 policistů z Německa i Rakouska. Zostřená opatření platí v okruhu 16 kilometrů od zámku Elmau.

Soud v Mnichově v pátek povolil na dnešek malou demonstraci 50 lidí na „dohled a doslech“ od účastníků vrcholné schůzky. V sobotu večer ji ale bavorský správní soud nakonec z bezpečnostních důvodů přece jen zakázal.

Hlavní protesty se tak soustředí do Garmisch-Partenkirchenu, kde se už v sobotu odpoledne střetli demonstranti s policií a několik lidí skončilo se zraněním.

Dnes ráno se stovka odpůrců summitu pokusila zablokovat silnici vedoucí k Elmau. Velký počet policistů ale zatlačil demonstranty zpátky a zabránil jim dostat se na silnici, po níž přijížděly delegace účastníků summitu. Skupina demonstrantů se pokusila zablokovat nádraží v Garmisch-Partenkirchenu. Policie je ale vytlačila a stejně tak skončil podobný pokus o zablokování železniční dopravy v nedalekém městě Oberau.