I přes občasné neshody jsme přátelé, notovali si Obama a Merkelová u piva

Krün (Německo) - Německá kancléřka Angela Merkelová i americký prezident Barack Obama dnes zdůraznili harmonii ve vztazích svých zemí, které vyzdvihli jako solidní, dobré a přátelské. Oba státníci se sešli v bavorském Krünu krátce před začátkem summitu skupiny sedmi velkých světových ekonomik G7 na zámku Elmau u Garmisch-Partenkirchenu.

Merkelová po uvítání Obamy před radnicí v Krünu prohlásila, že USA jsou pro Německo „tak podstatný partner, že vzájemně úzce spolupracujeme, protože to potřebujeme v oboustranném zájmu, protože to chceme a protože sdílíme společné hodnoty“.

Obama ji podpořil prohlášením, že „tu dnes oslavujeme jedno z nejsilnějších spojenectví, jaké svět kdy poznal“.

Aniž by konkrétně dala najevo rozladění z kontroverzní spolupráce zpravodajských služeb obou zemí, si Merkelová nicméně nenechala ujít popíchnutí v souvislosti s aférou kolem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). „I přes některé názorové neshody, které dnes máme, je Amerika … naším přítelem, naším partnerem,“ řekla kancléřka.

Kožené kalhoty jsem nechal doma, zalitoval Obama

Obrátila se pak k Obamovi a řekla, že je pro ni velké potěšení ukázat americkému prezidentu „kousek německé kultury, bavorské kultury“. „Je to skvělá šance. A mohu ti prozradit, že se v tomto regionu úzce propojují tradice a moderní svět. Je to krásný kousek Německa,“ řekla.

„Přijel jsem sem z vděčnosti za společnou historii,“ řekl americký prezident a poukázal na velký počet bavorských přistěhovalců v jeho rodném Chicagu. Zažertoval při tom, že si bohužel zapomněl doma své kožené kalhoty, doufá prý ale, že si je bude moci koupit na místě.

Obama si dal bavorskou svačinu
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Merkelová a Obama nakonec společně po bavorsku posvačili - bílou klobásu, kterou zapili světlým pivem. Obama se odvděčil Merkelové dvěma polibky na tvář.