Ruští vědci se bouří: Nadaci, která je podporuje, hrozí likvidace

Moskva - V ruské metropoli demonstrovali vědci. Staví se proti tomu, že se na černý seznam dostala dobročinná nadace, která financuje hlavně mladé vědce a snaží se, aby neodjížděli pracovat do zahraničí. Organizaci teď hrozí likvidace.

Pro většinu vědců a vysokoškolských profesorů byla dnešní demonstrace první životní zkušeností tohoto druhu. Protestů pořádaných opozicí či prokremelskými aktivisty se většina z nich neúčastní.

„Věda v tichosti umírá. Ani ne tak kvůli minimálnímu financování, ale hlavně kvůli demografické katastrofě. Stará generace odchází a nové nepřichází,“ vysvětlil důvod k pouličnímu protestu Boris Štern z Ústavu jaderného výzkumu při Ruské akademii věd.

Kariéra vědce mladé Rusy neláká. Jedním z důvodů jsou i nízké platy. Mladé vědce podporuje nadace Dynastie financovaná ruským milionářem Dmitrijem Ziminem. Posílá je na konference, financuje jejich studijní pobyty i vědecké práce. „Byl to důležitý faktor, který měl vliv na to, že zůstávám tady, v Moskvě, v Rusku. Byla to podmínka grantu, zůstat tady,“ potvrzuje mladý matematik Ilja Ščurov.

Protest ruských vědců proti odlivu mozků do zahraničí
Zdroj: ČT24

Vědce podporuje nadace Dynastie. Nyní jí ale hrozí zánik

Každoročně do zahraničí odchází každý šestý absolvent vysoké školy v Rusku. Za jeho hranicemi podle odhadu dnes působí 800 tisíc ruských vědeckých pracovníků. Dynastie se snaží odlivu mozků zabránit.

Zakladatel nadace Dmitrj Zimin ale vycestoval z Ruska. Místo pobytu neoznámil. Vzkázal jen, že přemýšlí o ukončení činnosti nadace. Své rozhodnutí chce oznámit v pondělí.

Reaguje tak na zařazení své nadace na seznam zahraničních agentů. Na indexu končí každá organizace financovaná jakoukoliv částkou z ciziny. Hrozí jim nejen pokuty, ale i likvidace. Vedení země se ale zabývá jinými problémy, tvrdí například disident a ochránce lidských práv Sergej Kovaljov: „Zabírat cizí území, rozpoutávat občanskou válku v sousední zemi a účastnit se jí, sahat k jadernému vydírání.“

Mladé Rusy věda neláká (zdroj: ČT24)

Nadace Dynastie financuje i vydávání knih, hlavně vědecko-populárních titulů. „Kdyby nadace vydání knihy nepodpořila, asi bychom dlouho přemýšleli, zda ji vydáme,“ potvrzuje význam činnosti Dynastie ředitel nakladatelství EKSMO Jevgenij Kapjev. Tituly, které se neobejdou bez finanční injekce sponzorů, se na trhu neobjeví. A emigrace mladých vědců bude pokračovat.