Hraniční kontroly: Místo radikálů dopadli Němci uprchlíky a pašeráky

Berlín - Hraniční kontroly, obnovené kvůli blížícímu se summitu G7, nesou ovoce, i když asi trochu jiné, než by Němci čekali. Policie zatím nezadržela žádné radikální demonstranty - místo toho zachytila stovky uprchlíků a pašeráků. Desítky lidí skončily ve vazbě. Summit se koná v neděli a v pondělí na jihu Bavorska.

  • Kontroly v číslech: Od minulého úterý bylo hraničním kontrolám podrobeno více než 200 tisíc lidí a více než 350 jich bylo vykázáno zpět. Dvaašedesát lidí bylo vzato do vazby. Dohromady bylo zaznamenáno 6600 porušení pravidel pobytu; lidí s drogami bylo odhaleno 118.

Celkem policisté na německo-rakouských hranicích zabránili v další cestě 260 uprchlíkům, kteří předtím žádali o azyl v některé z dalších unijních zemí. Jedenasedmdesát uprchlíků ze Sýrie, Eritreje či Somálska bylo zadrženo během jediného dne ve vlacích a automobilech už v Rakousku.

U česko-saského dálničního přechodu Breitenau/Krásný Les zachytila policie autobus s 35 Albánci a Makedonci bez platných víz. Zadržela také tranzit s moldavskými ilegálními pracovníky na přechodu Ludwigsdorf/Jędrzychowice na hranici s Polskem.

Saská policie odhalila celkem asi 450 trestných činů. Šlo především o pašování drog, krádeže automobilů nebo prohřešky vůči zákonu o držení střelných zbraní.

Německo
Zdroj: ČT24

Německo zavedlo hraniční kontroly v souvislosti s vrcholnou schůzkou představitelů G7 - tedy Spojených států, Kanady, Británie, Francie, Itálie, Německa a Japonska. Ta se uskuteční v neděli a v pondělí na zámku Elmau, v horách asi 15 kilometrů od jihobavorského Garmisch-Partenkirchenu. Přístup k zámku policie už předem uzavřela, místo konání summitu obehnala 18 kilometrů dlouhým plotem. I proto demonstranti směřují většinu protestů do Garmisch-Partenkirchenu - v neděli ale plánují protestní pochod až k uzavřené oblasti.   

Policie očekává, že se do Garmisch-Partenkirchenu kvůli summitu sjede až 50 tisíc demonstrantů. Úřady se obávají, že summit mohou provázet podobné násilné protesty, jaké propukly při otevření nové budovy Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem letos v březnu. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a proti globalizaci se tam střetli s policií, při potyčkách bylo zraněno přes 200 osob a škody na autech a domech dosáhly milionů eur.

Letos opět bez Ruska

Setkání nejvyspělejších zemí světa v Bruselu se loni poprvé po 17 letech odehrálo bez Ruska. Spolupráci na platformě G8 ostatní státy ukončily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a podle vyjádření zástupců G7 zatím nenastal čas, aby se o návratu Ruska začalo jednat.

Proti summitu demonstrovalo ve čtvrtek v Mnichově kolem 30 tisíc lidí:

Mnichovský soud rozhodl, že až 50 demonstrantů může v neděli protestovat proti summitu „na dohled a na doslech“ od jeho účastníků; protestující ale nebudou vpuštěni za bezpečnostní kordon bezprostředně kolem zámku, jenž nyní slouží jako luxusní hotel. Soud zamítl většinu stížností odpůrců summitu na omezení, které místní úřady plánovaným demonstracím kladou. V oblasti kolem Elmau bude během summitu nasazeno až 22 300 policistů.