Mubarak půjde znovu před soud, znovu mu hrozí doživotí

Káhira - V Egyptě začne 5. listopadu nový proces s bývalým prezidentem Husním Mubarakem v případu zabití demonstrantů v roce 2011. Nejvyšší soud tak vyhověl odvolání prokuratury proti rozhodnutí soudu nižší instance, který v této kauze zprostil Mubaraka viny. Sedmaosmdesátileté bývalé hlavě státu tak opět hrozí doživotí.

Exprezident byl nejprve v červnu 2012 odsouzen k doživotnímu vězení za podíl na zabití více než 800 demonstrantů při lidové vzpouře, která vedla k jeho svržení. V listopadu 2014 se kauzou zabýval jiný soud, který verdikt zrušil a Mubaraka očistil. Tento verdikt nyní zrušil nejvyšší soud.

Mubarak čelil od roku 2011 několika dalším procesům a strávil za mřížemi nejméně tři roky. Muž, který vládl zemi tvrdou rukou tři desítky let, byl v srpnu 2013 převezen do vojenské nemocnice, kde je dosud v režimu domácího vězení.

Po Mubarakově vládě se k moci dostalo islamistické Muslimské bratrstvo, které ale zemi nevyvedlo z ekonomických potíží a začalo klást důraz na islám. V roce 2013 armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího, který byl za tuto organizaci zvolen, a u moci je nyní bývalý generál Abdal Fattáh Sísí.

Konečný verdikt ohledně Mursího odložen na polovinu června

Mursí byl v květnu odsouzen k trestu smrti za organizaci hromadného útěku z vězení v roce 2011 a za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi. Jako všechny podobné rozsudky v zemi musí i tento trest smrti ještě posoudit velký muftí, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi. Jeho názor není pro soud právně závazný, ale zpravidla ho respektuje. Rozhodnutí o potvrzení či zrušení hrdelního trestu bylo odloženo na 16. června. Mursí i další odsouzení členové Muslimského bratrstva se budou moci po konečném rozhodnutí justice proti verdiktu odvolat.

Ve dvou procesech projednávaných v Káhiře byl egyptský exprezident z řad Muslimského bratrstva obžalován kromě jiného i ze špionáže ve prospěch Kataru nebo ze spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamas za účelem destabilizace země.