V Austrálii našli perlu starou jako náš letopočet

Canberra - Přírodní mořskou perlu starou 2000 let našli vědci v Austrálii při průzkumu místa, které v dávné minulosti obývali původní obyvatelé kontinentu. Archeologové perlu růžovo-zlaté barvy, která má téměř dokonalý okrouhlý tvar, označili za „velmi vzácnou“.

Perla s pětimilimetrovým průměrem byla objevena při vykopávkách na severním pobřeží kontinentu, ve státě Západní Austrálie v oblasti Kimberley. Vědci použili k určení stáří nálezu metodu počítačové tomografie, aby zjistili, zda je perla skutečně přírodní a nebyla uměle vypěstována moderními metodami.

„Přestože jsme v minulosti objevili v Austrálii mnoho nalezišť lastur perlotvorek, až doposud jsme na tomto kontinentě nenašli přírodní perlu,“ prohlásila archeoložka Kat Szabóová z Wollongongské univerzity. Perly podle archeologů nehrály v kultuře původního obyvatelstva Austrálie význačnou roli. Perlotvorky, které je produkují, ale Austrálci používali při obřadech, jež měly přivolat déšť. Lastury archeologové našli i v centrálních pouštních oblastech na místech vzdálených více než 1500 kilometrů od pobřeží.