Premiér bez hrdosti. Slovenský tisk se pustil do Fica za výroky v Moskvě

Bratislava - Slovenský tisk kritizuje premiéra Roberta Fica za jeho výroky během návštěvy Moskvy, že mezi Slovenskem a Ruskem nejsou žádné otevřené otázky, a to ani po zveřejnění hrubě zkresleného dokumentu o invazi z roku 1968. Noviny se ale neshodují v názoru, zda Fico měl v době napjatých vztahů mezi EU a Ruskem vůbec do Moskvy jezdit.

„Prohlásit po hanebné sekvenci o roku 1968 v ruské státní televizi, že Slovensko a Rusko nemají žádné otevřené otázky, může skutečně jen premiér bez základní hrdosti,“ napsal list Sme v reakci na dokumentární film, kterým nedávno ruská státní televize Rossija 1 obhajovala sovětskou invazi do Československa v srpnu 1968.

Podle SME je Fico jen oslík ochotně nesoucí poslání z Kremlu

Zatímco evropští ministři zahraničních věcí si předvolávají ruské velvyslance k vysvětlení postupu Ruska, které nejnověji zakázalo vstup 89 činitelům na své území, předseda slovenské vlády komunikuje s agresivní mocností frázemi, že „v první řadě je tu mnoho historických momentů, které nás spojují,“ poznamenal deník.

Ficovu návštěvu v Moskvě označil list za službu propagandě Kremlu, která si našla oslíka k domácímu poselství, že Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina není izolované.

„Debata, zda Fico měl, nebo neměl cestovat do Moskvy, je trocha jalová. Mluvit s Rusy je Ficova povinnost. Ficova snaha prosazovat slovenské zájmy přímo v Rusku je správná,“ tvrdil naopak list Hospodárske noviny. Za problém ale označil výroky Fica, který na jedné straně kritizuje sankce vůči Rusku a mluví o nespolehlivosti Ukrajiny, na druhé straně se prý snaží být vzorným spojencem Spojených států a v Bruselu podpoří to, co prosazují silnější.

Denník N: Fico nemá u Putina respekt

Podle listu Denník N nelze plošně říct, že ve stávající situaci západní politici nemají do Ruska vůbec jezdit. „Platí ovšem, že do Moskvy má jezdit jen takový západní politik, kterého Putin bere alespoň trochu vážně, cítí k němu nějaký respekt a zejména takový, který má odvahu a schopnost diktátorovi z Kremlu srozumitelně vysvětlit, co si už nesmí dovolit, proč je špatné to, co právě dělá, a jaké bude nést následky, pokud s tím nepřestane,“ tvrdil deník a dodal, že Fico takovým politikem není.

„Když Fico tvrdí, že mezi Slovenskem a Ruskem nejsou žádné problémy a že nás spojuje 'velké množství historických událostí', nedělá to jen proto, aby se zalíbil hostiteli,“ tvrdil list, který se dostal do křížku s Ficovou vládou (více zde), poté co se kabinet rozhodl neodpovídat na dotazy redaktorů tohoto deníku. Podle listu Fico nevidí v ruské agresi vůči Ukrajině žádný podstatný problém a z jeho pohledu není problém ani v tom, jakým způsobem ruská státní televize a Kreml interpretují rok 1968.