Uprchlíci se snaží dostat do Británie i na korbě českých kamionů

Paříž/Praha - Francouzská policie v Paříži a přístavu Calais obsadila a následně evakuovala tři tábořiště se stovkami imigrantů. V případě Paříže reagovala na stížnosti politiků i občanů; uprchlíci přežívali v turisticky atraktivní čtvrti. V Calais chtěla zabránit jejich přejezdu do Británie. Podle sdružení českých automobilových dopravců Česmad Bohemia zde ohrožují i české řidiče kamionů.

Zhoršení situace v Calais pociťují řidiči kamionů čekající na nalodění, včetně těch českých. Podle Česmadu se od minulého týdne ocitají v ohrožení zdraví. Ilegální imigranti se podle sdružení snaží „jakýmkoliv způsobem dostat ukryti v kamionech přes kanál La Manche“. Právě na druhém břehu kanálu, v Británii, jsou totiž podle migrantů pro cizince lepší podmínky.

Řidiči kamionů proto už několik let nocují pouze na hlídaných parkovištích na vzdálených místech, kontrolují neporušenost návěsů, v blízkosti přístavu se snaží vůbec nezastavovat, případně spolupracují s celníky v přístavu. „Všechna tato opatření se v posledních dnech stávají nedostatečná a s rostoucím množstvím a agresivitou běženců jde již doslova o život,“ uvedl Česmad.

Minulý týden se údajně ocitli v bezprostředním ohrožení i dva řidiči dopravní firmy Zdemar Transport. „Naši řidiči byli při snaze přimět uprchlíky k opuštění vozidla fyzicky napadeni a byli rádi, že vyvázli bez újmy na zdraví,“ uvedl zástupce firmy Karel Klouda. Běženci na kamiony podle Česmadu naskakují, mnohdy i za jízdy otevírají nákladová vrata a pokouší se ukrýt v nákladovém prostoru a často i na nápravách či rezervě.

Policejní zásah se obešel bez násilností

Policejní zásah byl ale veden zejména proti tábořišti v hlavním městě. Na 350 imigrantů převážně ze Súdánu, Eritreje, Somálska a Egypta přebývalo několik měsíců pod nadzemním metrem na severu Paříže nedaleko baziliky Sacré-Coeur a mezinárodního nádraží Gare du Nord. Z něj jezdí i rychlovlaky TGV do Londýna.

Jejich improvizovaný stanový tábor v metropoli ráno obklíčily desítky policejních a popelářských vozů. Podle očitých svědků evakuace osob a likvidace tábořiště proběhly bez násilností. Podle sociálního pracovníka Bruna Morela z humanitární skupiny Emmaus byli imigranti odvezeni do středisek pro žadatele o azyl. Stejně tomu prý bylo u celkem asi 140 přistěhovalců, které policie dopoledne evakuovala ze dvou nepovolených táborů v Calais.

Tito imigranti se však dostali ve Francii do situace, kdy už mají pouze malou naději na získání azylu a nějaké práce. Většině hrozí podle AP vyhoštění do zemí jejich původu. K nařízené evakuaci imigrantů došlo v době, kdy se EU snaží omezit příliv imigrantů do Evropy.

Evropská komise navrhla nový program pro migraci, který mimo jiné počítá s přerozdělením uprchlíků v jednotlivých zemích EU, což mnohde vyvolalo nesouhlas. Německo s Francií současný návrh Evropské komise, který počítá s unijním přerozdělením 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z táborů v Itálii a Řecku, zpochybnily. Plán komise podle Berlína i Paříže nebere v úvahu dosavadní úsilí, které už obě země s přijímáním uprchlíků vyvinuly.

Návrh na pomoc Itálii a Řecku ostře odmítá část členů evropské osmadvacítky. Je mezi nimi i Česko, na které by podle tohoto plánu připadlo 1328 azylantů. Jiným zemím nevadí koncept přerozdělení jako takový, ale nelíbí se jim výpočetní metoda, podle které komise navrhuje počty pro jednotlivé země EU.