Americká diplomacie: Asad uzavřel s IS nepsaný pakt o neútočení

Damašek - Syrské letectvo údajně bombarduje rebely s cílem posílit pozice radikálů z Islámského státu (IS). Informaci zveřejnila ambasáda Spojených států v Sýrii - potvrdila tak dlouhodobé spekulace. Radikálové z IS se v uplynulém roce zmocnili rozsáhlých území nejen v Sýrii, ale také v Iráku. V posledních týdnech se jim daří rychle postupovat.

Zpravodaj ČT k údajné dohodě Damašku s IS (zdroj: ČT24)

„Je důležité, že z pozice americké diplomacie takto velmi otevřeně a vůbec poprvé zaznělo to, o čem se mluví minimálně poslední dva roky – totiž že existuje jakási nepsaná, tichá dohoda mezi Islámským státem a Damaškem, kde do určité míry platí, že nepřítel mého nepřítele nemusí nutně bojovat proti mně,“ podotkl zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

Podle něj se pravděpodobně o propagandu ze strany USA nejedná. „Spíš to ukazuje na bezradnost se současnou situací, kdy se nedaří zatlačovat IS takovou rychlostí, jakou by si všichni přáli,“ prohlásil zpravodaj.

Damašek se v první fázi války soustředil hlavně na Svobodnou syrskou armádu, do níž patřili především dezertéři ze syrské armády, později upřel pozornost na nejrůznější skupiny islamistických rebelů bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada. Těm se podařilo dobýt řadu velkých měst na severozápadě země. „Islámský stát ale zůstává stále bokem, stranou střetnutí,“ konstatoval Szántó.  

Dobytí Palmýry jako bod zlomu

Nedávno ovšem radikálové z IS dobyli starobylé město Palmýra ve střední Sýrii. „To bylo poprvé, co IS takto masivně zaútočil proti vládním vojskům. Do velké míry to ukazuje na to, že zde skutečně existuje součinnost nebo jakýsi pakt o neútočení,“ míní Szántó. 

Posledním úspěchem IS je převzetí kontroly nad městem Sauran. Islamisté nyní mohou pokračovat směrem na sever až k přechodu na syrsko-tureckou hranici.

Proti IS bojuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, kurdské síly i konkurenční protivládní povstalci. Válčí s nimi také radikálové ze skupiny An-Nusra. Ti nedávno oznámili, že míří na Damašek. Lídr islamistů Abú Muhammad Golání řekl v rozhovoru s katarskou televizí Al-Džazíra, že režim Bašára Asada brzy padne. Zároveň vyzval vládnoucí alávity, aby se od Asada odvrátili. An-Nusra je v Sýrii soupeřem organizace Islámský stát. 

  • Arabská koalice mezitím podpořila vojenský a politický plán Iráku ke znovudobytí svých území obsazených radikály z IS, oznámil po jednodenní mezinárodní konferenci v Paříži náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken. 

Irácký premiér Hajdar Abádí, který kritizoval postup koalice v boji s IS, řekl, že zástupci koalice také slíbili, že zastaví posilování IS v Iráku zahraničními bojovníky. IS nedávno v Iráku dobyl půlmilionové město Ramádí a ovládá už značnou část západní provincie Anbár.