Erdogan vyzval opozici: Když najdete zlatý záchod, odstoupím

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval vůdce přední opoziční strany, aby se prošel po jeho paláci. Politik totiž prohlásil, že si Erdogan pořídil za peníze daňových poplatníků pozlacená sedátka na toaletách. Prezident avizoval, že odstoupí, pokud opoziční lídr zlaté záchody v jeho sídle najde.

Prezidentský palác je větší a okázalejší než Bílý dům či Kreml - má 1150 pokojů, zabírá 20 hektarů a stál prý 350 milionů dolarů (8,8 miliardy korun). Erdogan ale popřel obvinění předsedy Lidové republikánské strany (CHP) Kemala Kiliçdaroglua, že by si nechal pozlatit koupelnu. 

Pokud prý jeho soupeř najde zlaté sedátko, rezignuje. „Pozval jsem ho, ať přijde na prohlídku. Pokud (zlaté sedátko) najde, odstoupím. Když ho nenajde, odstoupí (Kiliçdaroglu) z čela strany?“ ptal se prezident v rozhovoru pro státní televizi TRT. Podle AP se uskutečnil v jedné z palácových místností plné pozlaceného nábytku. 

Kiliçdaroglu ale odmítl do paláce vstoupit. Tvrdí, že kromě mrhání státních peněz výstavbu doprovázelo i porušování zákona a soudních rozhodnutí. Erdogana kritizoval kvůli jeho životnímu stylu mnohokrát – zvlášť před blížícími se parlamentními volbami, které proběhnou už v neděli.  

Palác stojí na okraji turecké metropole v místě, kde chtěl zakladatel moderního Turecka Mustafa Kemal Atatürk založit lesní farmu. Stavební práce v ekologicky chráněné oblasti vyvolaly odpor ochránců životního prostředí. Protesty byly o to větší, že budování Erdoganova sídla bylo dokončeno rychlým tempem přes soudní nařízení práci na staveništi zastavit.

Erdogan prý touží po prezidentském systému

Erdogan v nich sice nekandiduje, otevřeně ale podporuje Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), které dlouhá léta předsedal. Podle analytiků se bude snažit po červnových volbách pomocí AKP změnit ústavu a zavést v zemi prezidentský systém.   

Erdogan je kritiky obviňován z autoritářství a islamismu. Loni v srpnu byl po jedenáctiletém působení v premiérském křesle zvolen hlavou státu. Dosud přiznává turecká ústava prezidentovi pouze ceremoniální pravomoci.

Vydáno pod