Itálie čeká do konce roku příliv až 200 tisíc uprchlíků

Řím - Záchranné lodě ve Středozemním moři zachránily od pátku do neděle asi 5 tisíc běženců, kteří prchají do Evropy z Afriky a zemí Blízkého východu. Jen do Itálie letos vyjelo více než 40 tisíc uprchlíků. Do konce roku Itálii podle odhadů čeká příliv až dalších 200 tisíc lidí. Přílivu běženců čelí i některé řecké ostrovy, mezi nimi turisty oblíbený ostrov Kos.

Převaděči většinou vypravují čluny z Libye, kterou zmítá občanská válka. Třetinu z běženců prchajících do Itálie tvoří Syřané a dalšími velkými skupinami jsou Afghánci a Eritrejci. „Jde o jednu z největších uprchlických vln v letošním roce,“ řekl podle agentury Reuters výkonný ředitel Frontexu Fabrice Leggeri. Agentura Frontex, která pod záštitou EU uprchlíky zachraňuje, oznámila, že vzhledem k očekávanému nárůstu počtu uprchlíků v letní sezoně rozšíří oblast působení ve Středozemním moři a zvýší počet svých expertů, lodí i letadel.

K záchraně běženců bylo v uplynulých dnech nasazeno 25 lodí plujících pod italskou, maltskou, britskou a belgickou vlajkou, podporovaných finskými a islandskými letadly. Na pomoc migrantům připluly i lodě námořnictva a obchodní plavidla. Loni na moři přišlo o život na 3500 běženců, od začátku letošního roku už jich je kolem 1800.

Vedle Itálie čelí přílivu uprchlíků i řecké ostrovy

Migranti prchají před boji, útlakem nebo bídou z Blízkého východu a Afriky i do Řecka. Minulý týden Řekové zadrželi více než 1500 nelegálních migrantů. Běženci se nacházeli na lodích u ostrovů Kos, Lesbos a Chios. Jen letos v květnu na Kos a přilehlé ostrovy dorazilo přes 3 a půl tisíce uprchlíků. Loni to bylo podle místních statistik pouze 33. Nárůst je tedy obrovský. Na Kosu je aktuálně zhruba tisíc běženců. Pro představu - turistů je na vrcholu sezony na ostrově zhruba 150 tisíc.

České cestovní kanceláře po informaci o přílivu migrantů na Kos musely zodpovídat stovky dotazů svých klientů k bezpečnostní situaci. Ta se ale podle zpravodaje ČT Václava Černohorského nijak nezměnila. Jeho slova potvrzuje i místní policie, která údajně nezaznamenala žádný narůst incidentů. Místní úřady se snaží co nejrychleji vyřídit identifikaci uprchlíků a dát jim povolení cestovat dál. Nikdo z migrantů totiž na ostrově zůstávat nechce. Chtějí pokračovat na pevninu a dál do západní Evropy, popsal situaci ve vysílání ČT24 Černohorský.

Německo a Francie chtějí, aby Brusel upravil uprchlické kvóty

Evropská komise navrhla nový program pro migraci, který mimo jiné počítá s přerozdělením uprchlíků v jednotlivých zemích EU, což mnohde vyvolalo nesouhlas. Německo s Francií současný návrh Evropské komise, který počítá s unijním přerozdělením 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z táborů v Itálii a Řecku, zpochybnily. Plán komise podle Berlína i Paříže nebere v úvahu dosavadní úsilí, které už obě země s přijímáním uprchlíků vyvinuly.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová společné vyjádření obou zemí uvítala jako důkaz debaty, která se o problému vede. „K diskusi s členskými státy jsme otevřeni,“ poznamenala a připomněla blížící se schůzku ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU. Ti se sejdou 15. a 16. června v Lucembursku.

Podle kvót ohlášených Evropskou komisí by Německo i Francie měly přijmout takřka 40 procent z celkových asi 40 tisíc běženců. Prohlášení obě země učinily krátce před dvoudenním setkáním několika unijních ministrů vnitra, které začíná na saském zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. Jedním z témat schůzky, na které jsou očekáváni i američtí ministři vnitřní bezpečnosti Jeh Johnson a spravedlnosti Loretta Lynchová, jsou právě otázky přílivu běženců do EU.

Návrh na pomoc Itálii a Řecku ostře odmítá část členů evropské osmadvacítky. Je mezi nimi i Česko, na které by podle tohoto plánu připadlo 1328 azylantů. Jiným zemím nevadí koncept přerozdělení jako takový, ale nelíbí se jim výpočetní metoda, podle které komise navrhuje počty pro jednotlivé země EU.

Vydáno pod