Zveřejnění černé listiny může přitížit vašemu svědomí, zní z Moskvy

Moskva - Jako gesto důvěry prý Moskva předala Evropské unii sankční seznam s 89 evropskými politiky a vojenskými činiteli, kterým neumožní vstup na území Ruské federace. S těmito slovy přišel podle agentury TASS nejmenovaný vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí. Zveřejnění výčtu podle něj možná poukazuje na to, že Brusel chtěl dokument využít k politickému divadlu, navíc prý „může přitížit svědomí dotčených stran“.

  • Nejmenovaný ruský diplomat: "Seznam byl předán našim evropským partnerům jako výraz důvěry a jeho zveřejnění může přitížit svědomí dotčených stran… Jedna věc ale není jasná. Chtěli naši evropští kolegové seznam kvůli tomu, aby zmírnili potíže možných 'nechtěných osob', nebo aby zinscenovali další politickou show?"

Na černé listině, která nebyla oficiálně publikována, ale zveřejnila ji finská televize YLE, jsou i čtyři Češi: Štefan Füle, Karel Schwarzenberg, Jaromíš Štětina a Marek Ženíšek - více čtěte zde. Diplomacie Evropské unie v sobotu označila výběr představitelů, kterým byl vstup do Ruska odepřen, za svévolný a neopodstatněný. Brusel vyzval Moskvu, aby upřesnila kritéria, která pro výběr osob použila. Obdobně se vyjádřily i členské země EU. 

Podle zmíněného představitele ruské diplomacie jde o „odpověď na sankční kampaň, kterou ve vztahu k Rusku vedou některé státy Evropské unie v čele s Německem“. „Chceme se zdržet komentářů ke jménům lidí, kterým byl vstup do Ruské federace zakázán, ačkoli se ta jména objevila v některých médiích,“ řekl ruský diplomat. „Zároveň potvrzujeme, že obdobný seznam byl předán našim evropským partnerům.“

Dodal také, že Rusko již před časem upozornilo země, které vůči Moskvě uvalily sankce, že jejich zástupci by si před cestou do Ruska na konzulátech měli ověřit, zda nebudou mít s překročením hranic problémy. „Naši partneři ale takový postup neupřednostnili a požádali nás, abychom je informovali skrze diplomatické kanály,“ řekl. „Ve shodě s tím jsme jim postoupili zmíněné seznamy.“

Vydáno pod