V Moskvě se střetli příznivci a odpůrci homosexuálů

Moskva - Skupina homosexuálů a jejich stoupenců se nedaleko moskevské radnice pokusila uspořádat nepovolený protest za práva gayů a lesbiček. Narazili ale na odpůrce, kteří na ně házeli vejce a pokoušeli se je postříkat obranným sprejem. Policie obě skupiny rozdělila a podle médií zadržela zhruba 20 lidí z obou táborů.

Aktivisté se sešli na Tverském náměstí nedaleko centra Moskvy. Na setkání dohlížela pořádková policie, která měla nad účastníky výraznou početní převahu. Demonstrantům se podle agentury Reuters na chvíli podařilo rozvinout duhový prapor s nápisem Make Love, Not War, zaútočili na ně ale odpůrci gayů a policie jim prapor sebrala. Na rušné Tverské ulici, vedoucí podél náměstí, napadli odpůrci práv homosexuálů dva aktivisty na čtyřkolce, kteří mávali duhově zbarvenými vlajkami a vypouštěli oranžově zbarvený dým, a donutili je sestoupit.

„Ne evropským gayským hodnotám. Ne evropskému gayskému způsobu rozvoje. Pouze Rusko a pouze vítězství,“ stálo na transparentu jedné aktivistky z tábora vystupujícího proti homosexuálům. „Jsem proti tomuto jevu, který je nám vnucován, proti homosexualitě, proti netradičním hodnotám,“ citoval ji Reuters.

„Chtěli jsme uspořádat pokojnou demonstraci. Je to ale už deset let, co nám to zakazují,“ citovala agentura AFP Nikolaje Alexejeva, jednoho z předních aktivistů za práva homosexuálů v Rusku. Policie ho právě odnášela k policejnímu vozu.

Ruská policie odnáší Nikolaje Alexejeva, aktivistu podporujícího práva gayů
Zdroj: Pavel Golovkin/ČTK

O povolení uspořádat pochod homosexuálů žádali gayové a lesbičky moskevské úřady poprvé v roce 2006. Povolení v následujících letech nikdy nedostali. Letošní Gay Pride zakázala moskevská radnice ve čtvrtek.

Homosexualita byla do roku 1993 v Rusku považována za trestný čin a do roku 1999 za duševní onemocnění. Ruský prezident Vladimir Putin v létě 2013 podepsal zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Kontroverzní norma vyvolala četné protesty v zahraničí, mnoho Rusů ji ale podporuje nebo má záporný postoj vůči gayům a lesbám. Zčásti to odráží i vliv ruské pravoslavné církve.

Události: Pochod homosexuálů potlačila policie i odpůrci gayů (zdroj: ČT24)