Lesk a bída Severní Koreje: Luxus jen pro vyvolené

Pchjongjang - V Severní Koreji, kde miliony lidí žijí v chudobě na venkově a trpí hladem, utrácí vůdce Kim Čong-un za luxus a atrakce pro vyvolené miliony dolarů: ať už jde o jezdecký klub, delfinárium nebo moderní výstavbu, kde žije vědecká elita.

Domy místní smetánky Pchjongjang zahraničním televizním štábům ukazuje mnohem radši než šedé paneláky, kde žije většina obyvatel. Kromě hezkých bytů mají vědci i vlastní místo pro trávení dovolené, univerzitní profesoři z prestižních škol tu žijí navíc na náklady státu.

Jedním z darů vyvoleným je třeba i vodní park plný atrakcí. Všichni, kdo sem vstoupí, se musejí nejprve poklonit soše zesnulého vůdce Kim Čong-ila v životní velikosti. Teprve pak si mohou užít veškeré atrakce. „Chci, aby sem přijelo víc cizinců. Chtěl abych, aby se nechali uchvátit velkou osobností našeho nejvyššího vůdce Kim Čong-una,“ říká jeden z pracovníků parku.

Luxusní život ale zná jen Pchjongjang - město těch, kteří jsou režimu nejvěrnější a kterým vůdce důvěřuje. Miliony Korejců si o něčem takovém mohou v chudém světě za zdmi hlavního města nechat jenom zdát.

Pohled do země hrůz a bizarností (zdroj: ČT24)