Itala, co chtěl otrávit Babiše, obžalovali z terorismu

Lublaň – Z terorismu obžalovala slovinská prokuratura 24letého Itala slovinského původu Ivana Cernice, který je podezřelý, že loni poslal otrávený dopis místopředsedovi české vlády Andreji Babišovi. Kromě terorismu by se měl Cernic před soudem zodpovídat také z nelegální výroby a obchodu se zakázanými drogami a z falšování úředních listin.

Prokuratura rovněž okresnímu soudu v Koperu navrhla prodloužení vazby, v níž je Cernic od svého zatčení (22. prosince 2014 v Nové Gorici). Návrh, proti kterému se postavil obhájce obžalovaného, prokurátoři zdůvodnili obavou, že by se podezřelý mohl pokusit o útěk nebo pokračovat v trestné činnosti.

Podle deníku Primorske novice byl Cernic chycen poté, co česká policie zjistila, že dopis s kyanidem poslaný v listopadu Babišovi byl odeslán ze Slovinska. Všechny stopy prý vedly do vesnice Grgar u Nové Gorice. Tam také policisté Cernice zadrželi. Přitom u něj našli 50 gramů amfetaminu. Podobný dopis s jedem jako Babišovi přišel předtím v listopadu i na české ministerstvo vnitra. Odeslán byl ze Švédska. Podezřelé zásilky dorazily 9. prosince také na Pražský hrad, na ministerstvo spravedlnosti a opět ministerstvo vnitra, jed však neobsahovaly.

Není zcela jasné, zda je Cernic obžalován v souvislosti se zasláním všech podezřelých zásilek a zda jednal sám nebo ve spojení s někým dalším. Mluvčí slovinské policie Drago Menegalija nicméně v lednu k zadržení podezřelého slovinské televizi RTV řekl: „Po zatčení odesílatele zásilek se tato aktivita (posílání dopisů) zastavila, což znamená, že skupině, která do toho byla zapojena, bylo zabráněno v dalších akcích.“