Diskriminaci Poláků nepřipustíme, řekla Kopaczová Cameronovi

Varšava – Zpřísnění podmínek pro přistěhovalce z jiných zemí Evropy nedostane v Polsku zelenou. Britskému premiérovi Davidu Cameronovi to sdělila šéfka polské vlády Ewa Kopaczová. V Británii žijí statisíce Poláků. Cameron pak zamířil přesvědčovat o nutnosti unijních reforem Berlín. Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila přesvědčení, že pokud bude politická vůle, podaří se najít cestu pro britské požadavky.

Poláci jsou podle britských statistik v Británii nejpočetnějším cizím národem z EU, v šedesátimilionové zemi jich žije přibližně tři čtvrtě milionu. „Vyjádření premiérky bylo jasné. Nemůže být řeč o žádné diskriminaci Poláků,“ prohlásil podle televizní stanice TVN24 po setkání polský ministr pro evropské záležitosti Rafal Trzaskowski. Podle názoru Polska by ale Británie měla v EU zůstat. „Bez ní by Unie byla daleko slabší,“ řekl ministr.

Žádné omezování volného pohybu osob, zní z Německa  

Podobně se k britským požadavkům staví i Berlín. Merkelová uvedla, že EU nebude při jednání s Londýnem ustupovat v ustanoveních týkajících se volného pohybu osob. V některých oblastech, například co se týká omezování byrokracie, ale podle ní Německo zastává podobnou pozici jako Británie.

  • Cameron: „Evropská unie v minulosti ukázala, že když má nějaký členský stát problém, který je třeba řešit, umí být flexibilní. A věřím, že se to stane znovu.“
  • Merkelová: „Kde je vůle, tam je i cesta. Evropa už to několikrát prokázala a i teď chceme podle tohoto principu postupovat. Teď začínáme jednat o obsahu a na zodpovězení otázky, co musí být změněno, jestli je nutná změna smluv, nebo se to dá udělat sekundárním právem, bude čas později.“

Cameron chce protievropsky naladěným britským voličům vyjít vstříc mimo jiné návrhem, podle něhož by občané unijních zemí čekali čtyři roky, než budou mít přístup k britským sociálním dávkám. To je podle něho nepřekročitelná mez pro vyjednávání o nové podobě vztahů mezi Bruselem a Londýnem, čehož chce Cameron dosáhnout před referendem plánovaným nejpozději na rok 2017.  

David Cameron, britský premiér 

„Chceme pomoci eurozóně, aby lépe fungovala. Ale nechceme jít cestou užší integrace. Takže máme rozdílné priority, ale sdílíme společný cíl, kterým je nalézt řešení těchto problémů. Důležité je, že Evropská unie a jejích 28 členů jsou dostatečně flexibilní, aby na tyto otázky reagovali.“ 

Podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela by se na prohlubování evropské integrace do budoucna nemuseli podílet všichni členové Evropské unie. „Je načase reformovat Evropu,“ napsal Gabriel v článku pro bulvární list Bild. „Všech 28 členských států nemůže vždy dělat všechno společně. Potřebujeme v Evropě více odvahy k tomu, aby spolupráce probíhala různými rychlostmi,“ dodal. Německo s Francií by ale podle něj měly pokročit k ještě užší spolupráci. 

Cameron přesvědčuje Evropu o nutnosti reforem EU (zdroj: ČT24)

Cameron mluví také o revizi evropských smluv. K tomu je ale nutný souhlas všech 28 zemí a britský premiér zatím naráží spíše na odmítavé reakce. Zdrženlivě se vyjádřil i francouzský prezident Francois Hollande. „Francie si přeje, aby Spojené království zůstalo v Evropské unii. Britští občané ale v referendu rozhodnou, co chtějí pro svou budoucnost. Myslíme si, že je v zájmu Evropy i v zájmu Spojeného království zůstat spolu, ale respektujeme rozhodnutí lidí,“ podotkl Hollande. 

Vstřícný byl k požadavkům britského premiéra i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten řekl, že je ochotný napomoci reformám Unie, které by uspokojily kritickou Velkou Británii.

Britské referendum o setrvání v Unii

Úřad britského premiéra sdělil, že referenda se budou moci zúčastnit pouze ti voliči, kteří mohou hlasovat v britských parlamentních volbách. To znamená, že možnost hlasovat v plebiscitu budou mít občané Británie, Irska, Malty, Kypru a dalších zemí Společenství (Commonwealthu) starší 18 let a žijící v Británii. Hlasovat budou moci i britští občané bydlící méně než 15 let v zahraničí a dále členové horní komory parlamentu a občané Společenství na Gibraltaru, který je britskou korunní kolonií.