V kyjevském obchodě Porošenkových čokoládoven došlo k výbuchu

Kyjev - Podomácku vyrobená nálož explodovala v noci v jednom z kyjevských obchodů čokoládoven Rošen. Společnost patří ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi. Na místě zasahovaly sanitky, hasičská auta i pyrotechnici, píše na webu list Ukrajinska pravda.

„V obchodu na ulici Tymošenkové došlo k výbuchu. Nikdo nebyl zraněn,“ napsala Ukrajinska pravda. Podle očitých svědků vnitřek obchodu zahalil dým, po prodejně jsou rozházené bonbony a exploze udělala velkou díru ve fasádě. Požár ale nevypukl. „Gauč mi v bytě poposkočil,“ napsal jeden z uživatelů sociálních sítí o síle výbuchu.   

Na místo se osobně dostavil náčelník kyjevské policie Oleksandr Tereščuk, který výbuch označil za „dílo výtržníků“. „Byla to nálož, ale chybějí střepiny, čili nejspíše šlo o nějakou podomácku vyrobenou nálož. Opakuji, že v tom vidím akci chuligánů,“ prohlásil Tereščuk.  

Náčelník popřel zprávy, že by se obchod stal terčem palby z granátometu. O použité trhavině prý více řeknou pyrotechnici.

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Markus Schreiber

Porošenko: Dohoda z Minsku nemá alternativu

Konflikt v Donbasu trvá  už více než rok a vyžádal si přes 6000 obětí. V současné době má na východě Ukrajiny platit příměří dohodnuté v únoru v Minsku, armáda a proruští povstalci se ale navzájem obviňují z jeho porušování - a hlášeny jsou další oběti.

Porošenko v týdnu na summitu Východního partnerství zdůraznil, že k Minsku není alternativa. Moskvu i proruské separatisty opět vyzval k plnění podmínek únorové dohody. „Uzavřete hranici, stáhněte všechny cizí vojáky, dodržujte příměří, stáhněte těžké dělostřelectvo, propusťte rukojmí a spusťte politický, hospodářský a humanitární proces,“ prohlásil v Rize před novináři.