Pád Asadova režimu je blízko, hrozí radikálové v Sýrii

Damašek - Radikálové ze skupiny An-Nusra míří podle svého vůdce na syrský Damašek. Abú Muhammad Golání řekl v rozhovoru s katarskou televizí Al-Džazíra, že režim Bašára Asada brzy padne. Zároveň vyzval vládnoucí alávity, aby se od Asada odvrátili. An-Nusra je v Sýrii soupeřem organizace Islámský stát. Obě organizace ale bojují proti vládním jednotkám. Naposledy islamisté dobyli Palmýru, asi 200 kilometrů vzdálenou od Damašku.

„Zaměřujeme se na Damašek a svrhneme ten režim. Ujišťuji vás, že Asadův pád je blízko,“ řekl Golání. V rozhovoru se Golání obracel na syrské alávity - vyznavače větve šíitského islámu, aby se odklonili od Asada a neposílali své lidi bojovat za syrský režim. Golání prohlásil, že alávité se odvrátili od Boha a islámu. Zmínil se také o libanonském Hizballáhu, který bojuje na straně Asadovy armády. Podle Goláního se skupina marně snaží Asada zachránit.

Že Asad nad Sýrií ztrácí kontrolu potvrdil ve vysílání ČT24 i arabista Jan Kužvart. Úplné dobytí Damašku ale podle něj zatím není reálné. Na druhou stranu však řada jeho předměstí už není pod kontrolou syrské armády.

An-Nusra prý nehodlá útočit na Západ, ujistil její vůdce

Syrská tisková agentura SANA v roce 2013 tvrdila, že Goláního zabili v Latákíji, ale později zprávu dementovala. Loni šéf An-Nusry hrozil rozšířením cílů na USA a jejich spojence a vyzýval své bojovníky, aby nepřijímali pomoc ze Západu. Tentokrát naopak ujistil, že jeho cílem je svrhnout vládu v Damašku a že An-Nusra ze Sýrie nehodlá útočit na Západ. Kritizoval ale USA za nálety v Sýrii a obvinil Američany ze spolupráce se syrskou vládou.

An-Nusra je v Sýrii soupeřem organizace Islámský stát. Obě organizace se hlásí k sunnitskému islámu a jsou na americkém seznamu teroristických organizací.

Podle amerického velení podnikli spojenci od neděle deset náletů v Sýrii a 25 v Iráku. Cílem byly bojové pozice islamistů, jejich kontrolní stanoviště a vojenské vybavení. Údery jsou součástí operace Inherent Resolve. V Iráku kromě USA zasahují i Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie. Na náletech v Sýrii by se kromě Američanů měly podílet i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Arabista Jan Kužvart: Asadovi postupně docházejí síly (zdroj: ČT24)