Vedra v Indii mají přes 1400 obětí, situace se nezlepšuje

Dillí - V jihovýchodní Indii už v důsledku neustávajících veder zemřelo více než 1400 lidí. Teploty se v některých oblastech blíží až 50 stupňům Celsia. Nejhůře postižené jsou státy Ándhrapradéš a Telangana. Květen je obvykle v Indii jedním z nejteplejších měsíců v roce, kdy se horko stupňuje před příchodem monzunů. Přesto se zdá, že rok co rok vlna veder zastihne obyvatele i vládu nepřipravené, podotýká ke kritické situaci v zemi list The New York Times.

Podle indických úřadů jsou nejvíce ohroženi stavební dělníci, starší lidé a bezdomovci. Úřady lidem doporučují, aby pili hodně vody, nevycházeli hlavně přes poledne ven, chránili se slunečníky a pokrývkami hlavy a nosili volné bavlněné oblečení. „Radíme lidem, aby mezi 10:00 a 16:00 nechodili do práce. Také jsme na různých místech, hlavně ve městech, otevřeli centra, kde se rozdává voda,“ uvedlo oddělení pro řešení přírodních katastrof ve státě Ándhrapradéš. 

Ve městech nejezdí taxíky bez klimatizace, část Indie je bez elektřiny

Vláda v Ándhrapradéši v reakci na příval pacientů s úžehem zrušila dovolenou pro všechny lékaře. Rodiny lidí, kteří podlehnou vedru, dostanou od státu odškodné 100 tisíc rupií (39 tisíc korun). Ulice vedrem zasažených měst jsou zcela opuštěné. Lidé se před spalujícím sluncem ukrývají doma. V Haidarábádu, kde jsou ulice obvykle přeplněné auty, jich projíždí jen zlomek. V Kalkatě odvolávají z ulic i taxíky bez klimatizace, řidiči za extrémních podmínek odmítají pracovat.

Zvýšené požadavky na klimatizaci způsobují časté výpadky proudu. „Od deseti hodin nefunguje elektřina a místní úřady s tím nic nedělají. Pacienti dokonce sdílí postele a nikoho to nezajímá,“ říká jeden z pacientů. Problémy přiznává i správa města Dillí. „Máme tady dlouhodobé problémy se základními věcmi, jako je elektřina a voda, které nemůžeme vyřešit během tří měsíců,“ uvedl Ashutosh, mluvčí správy Dillí.

V Indii kvůli horku zemřely už stovky lidí
Zdroj: Saurabh Das/ČTK

Vedra se posouvají na severozápad, vysvobozením budou monzuny

„Pokračující sucho v těchto dnech přispívá ke zvýšení teploty i v severozápadní a centrální Indii,“ uvedl B. P. Yadav, ředitel indického meteorologického ústavu. Vedra sužují zemi už měsíc a půl. Meteorologové varovali, že horka pravděpodobně potrvají ještě několik dní. Zmírnit by se měla s příchodem monzunu, který meteorologové očekávají v neděli.

Vydáno pod