Americká armáda omylem rozeslala živé vzorky antraxu

Washington – Kvůli omylu americké armády se dostaly živé vzorky antraxu do laboratoří v devíti amerických státech a také na základnu do Jižní Koreje. Uvedl to mluvčí Pentagonu Steve Warren. Podle něj už ale byly vzorky zničeny a zdraví obyvatel není ohroženo. Podobný případ se stal v USA také loni. Zhruba devět desítek vědců se nedopatřením nakazilo antraxem kvůli tomu, že bakterie, které toto onemocnění vyvolávají, byly považovány za mrtvé. Později se ale rovněž ukázalo, že bakterie byly v aktivním stavu.

Pentagon sdělil, že aktuální incident vyšetřuje a že zdraví veřejnosti nebylo ohroženo. Agentura Reuters cituje nejmenovaného představitele ministerstva obrany, podle kterého měly být vzorky odeslány v neaktivním stavu – nyní se prý má za to, že jsou zásilky zničené.  

Americká armáda pak v reakci vydala prohlášení, podle kterého mohlo být v Jižní Koreji vystaveno antraxu až 22 vojáků a dalších členů na vojenské základně Osan při nedávném laboratorním cvičení. Poplach vyvolalo zjištění, že bakterie, které se při cvičení používaly, nebyly neškodný vzorek, ale byly aktivní. Nikdo z osob, které mohly být bakterii
vystaveny, zatím nevykazuje žádné symptomy nákazy. 

Antrax (nebo také sněť slezinná) lze použít jako biologickou zbraň. Pokud se nákaza odhalí včas, tak je léčitelný ve všech formách.

  • Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic, nakonec nastává respirační selhávání.
  • Střevní antrax způsobuje vážnou infekci žaludku a střev a projevuje se mimo jiné horečkami a prudkými bolestmi doprovázenými krvavými průjmy a zvracením.
  • U kožního antraxu bývá prvním projevem svědivé místo nebo puchýř tmavé barvy v místě infekce. Posléze se objevují velké, nebolestivé vředy.
Vydáno pod