Zaorálek v Mosambiku. Restartuje vztahy Česka s „africkým tygrem“?

Maputo - Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) zamířil na cestě po Africe do Mosambiku. Hledá tam spolu s podnikatelskou delegací příležitosti pro české firmy. Země, která je jednou z nejrychleji rostoucích v regionu, pro ně může znamenat přitažlivého partnera na kontinentu, jehož potenciál sílí.

Zaorálek na cestě po Africe zavítal do Mosambiku (zdroj: ČT24)

Mosambiku se říká „africký tygr“. Jeho hospodářství roste závratnou rychlostí. Zemi přitom trvalo čtvrtstoletí, než se vzpamatovala z dvacetileté občanské války. Nyní láká investory a partnery z celého světa.

Česko mělo dosud s Mosambikem takřka nulové vztahy. Návštěva šéfa diplomacie by to měla změnit. „Jde o restart vztahů mezi Českou republikou a Mosambikem, které mají dlouhou historii a začaly během našeho boje za nezávislost,“ prohlásil mosambický ministr obrany Atanasio M'tumuke.

K oživení má pomoct i to, že loni zvolený prezident Felipe Nyusi absolvoval na konci 80. let vysokou školu v Brně. „Skutečnost, že prezident má takovouto poměrně důslednou zkušenost s ČR, že v ní strávil několik let, že - jak tady všichni opakují - umí česky, je v pozadí toho, že naše návštěva je tady srozumitelnější,“ konstatoval Zaorálek.

Země má bohaté zásoby surovin, hlavně uhlí a zemního plynu. Vyvíjí se infrastruktura, stavebnictví, služby i další průmyslová odvětví. „Pokud se tady bude dobře hospodařit a zacházet s prostředky, pokud se bude investovat, nebude dávat ven, a vyrábět tady energie, je tu základ budoucího rozvoje evidentní,“ podotkl Zaorálek.

Cesta k blahobytu je ale ještě dlouhá. Mosambik dál patří do patnáctky nejchudších zemí světa. V přepočtu s pětadvaceti korunami na den si musí vystačit víc než polovina obyvatel. Lidé se tu průměrně dožívají jen necelých 50 let - nejméně na světě.