„Cítí se normálně.“ Ruský konzul navštívil vojáky v kyjevském zajetí

Ruský konzul se ve vojenské nemocnici v Kyjevě poprvé setkal s dvěma ruskými vojáky, kteří padli do ukrajinského zajetí. Moskva dosud kritizovala Kyjev za to, že brání ruským diplomatům v přístupu k ruským občanům zadrženým kvůli podezření z terorismu.

„Konzul právě navštívil Jerofejeva a Alexandrova. Cítí se celkem normálně. Podrobnosti později,“ cituje Interfax ruské velvyslanectví v Kyjevě. Četař Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev byli 16. května zajati ukrajinskými vojáky u města Ščasťa v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany následně uvedlo, že oba muži sice bývali vojáky, nyní ale nejsou v aktivní službě.

Ukrajinská tajná služba SBU označuje oba zajatce za příslušníky brigády speciálních sil, spadajících pod rozvědku GRU ruského generálního štábu. Ukrajinští vyšetřovatelé je obvinili z teroristické činnosti. Zajati byli během průzkumné akce, během které padl ukrajinský voják. Sami utrpěli zranění ruky, resp. nohy.

Na ukrajinské straně se už objevily spekulace, že oba zajatci by mohli být vyměněni za Ukrajince uvězněné v Rusku, především důstojnici ukrajinského letectva Nadiju Savčenkovou, nejspíše ale až po soudním procesu dokazujícím ruskou účast ve válce o Donbas na východě Ukrajiny. Moskva stále popírá přímé zapojení do konfliktu, nejvýše připouští účast ruských dobrovolníků na straně proruských separatistů. Boje si od loňského dubna vyžádaly více než 6200 obětí.

Vydáno pod