Izraelský expremiér Olmert byl opět odsouzen za korupci

Jeruzalém - Na osm měsíců poslal dnes izraelský soud do vězení expremiéra Ehuda Olmerta za přijetí úplatku od amerického podnikatele Morrise Talanského. Vinným ho soud shledal již na konci března. V jiném korupčním procesu si 69letý Olmert už loni od soudu odnesl šestiletý trest vězení.

Státní zástupce požadoval trest ve výši osm až 18 měsíců. Úplatky měl Olmert přijímat v letech 1993 až 2006, kdy působil jako jeruzalémský starosta a ministr průmyslu a obchodu. Americký podnikatel Talansky mu údajně v obálkách během 15 let předal několik set tisíc dolarů.

Při projednávání případu v roce 2012 soudci Olmerta viny zprostili, protože se neprokázalo, že peníze využil k osobnímu obohacení. Prokuratura se ale odvolala a po dvou měsících byl původní verdikt zrušen. V novém procesu se operovalo s novými důkazy, které vyplynuly z výpovědi bývalé šéfky Olmertova úřadu Šuly Zakenové, která byla rovněž obžalovaná a výměnou za nižší trest se rozhodla vypovídat. Poskytla nahrávky několika Olmertových rozhovorů, z nichž vyplývá, že peníze využil k soukromým účelům. Olmert peníze od Talanského označuje za legální prostředky na volební kampaně. Podle dokumentů je ale neohlásil ke zdanění.

Obhajoba usilovala o podmíněný trest a dnešní verdikt považuje za nepřiměřeně tvrdý. Ohlásila, že se proti němu odvolá. 

Olmert odsouzen za korupci (zdroj: ČT24)

Olmert v novém procesu nesvědčil, ale ujal se slova dnes. Procesy proti němu považuje za politické vyřizování účtů. „Neexistuje horší trest než ten, jímž procházím několik let. Po skoro desetinu svého života sloužím jako boxovací pytel a každá další rána do něj v některých kruzích vyvolává sympatie a podporu. Musel jsem se vyzbrojit silou, abych byl schopen dále podporovat svou rozrůstající se rodinu a manželku,“ řekl. 

Nejvyšší izraelský soud nyní projednává odvolání ve druhé Olmertově úplatkářské kauze, v níž hrozí expremiérovi šestiletý pobyt za mřížemi. 

Kvůli dvěma obviněním z korupce opustil Olmert v roce 2009 post předsedy vlády, který zastával tři roky. Jeho odstoupení uvolnilo místo pravicové vládě Benjamina Netanjahua, která nepokračovala v Olmertově mírové politice s Palestinci.