Místní volby ve Španělsku přinesly ztráty vládnoucím lidovcům

Madrid - Španělská vládnoucí Lidová strana (PP) v nedělních místních a regionálních volbách zaznamenala výrazné ztráty. Navzdory tomu, že procentuálně získala nejvíce hlasů, si ale ve většině oblastí nedokázala kvůli úspěchu nových stran zajistit většinu. Voliči tak potrestali premiéra Mariana Rajoye po čtyřech letech hlubokých výdajových škrtů a řadě korupčních skandálů. Rajoy nicméně vyjádřil přesvědčení, že i navzdory tomu jeho strana nakonec přesvědčivě zvítězí v parlamentních volbách, které se budou konat na konci letošního roku.

Lidovci obdrželi kolem 27 procent hlasů - společně s opozičními socialisty (PSOE) ale získali dohromady pouze 52 procent hlasů, zatímco v obecních volbách před čtyřmi lety to bylo 65 procent.

Pro lidovce to znamená nejhorší výsledek od roku 1991. Strana přišla o absolutní většinu v Madridu a ve Valencii. Kdyby se v těchto městech dokázaly levicové strany dohodnout na koalicích, mohli by se lidovci poprvé po 20 letech dostat do opozice.
 
Voliči v neděli rozhodovali o obsazení parlamentů ve 13 ze 17 autonomních oblastí a více než 8000 radnic. Ve všech regionech, kde se v neděli hlasovalo, budou obě velké strany muset zahájit koaliční jednání s menšími stranami.

Španělský tisk hodnotí výsledky jako předzvěst dalekosáhlých změn na politické scéně. Podle deníku El Mundo se zřetelný vzestup protestních stran podepsal zejména na podpoře lidovců, protože právě oni přišli o nejvíce příznivců. Jako svůj úspěch hodnotí volby především strana Podemos, která slibuje, že lidovce později porazí.

„PP je hlavním poraženým, i když dostala nejvíce hlasů. Premiér Mariano Rajoy a jeho strategie dostaly políček. Vedení lidovců se přesto po volbách vyhnulo jakékoli sebekritice, což je nejlepší cesta ke katastrofě v parlamentních volbách na podzim,“ shrnul liberální list El Mundo ve svém komentáři.
 
„Utrpěli jsme značnou ztrátu hlasů a nemůžeme být spokojeni,“ reagoval Rajoy před novináři na zasedání řídících orgánů Lidové strany. „Jsem naprosto přesvědčen, že v příštích volbách Španělé uznají úsilí vlády o překonání krize,“ dodal však. Rajoy také vyloučil jakékoli změny ve vládě nebo v čele své strany.

Vůdci socialistů a lidovců Zapatero a Rajoy
Zdroj: ISIFA/EPA/PIERRE-PHILIPPE-MARCOU

Lidová strana se už téměř čtyři desítky let u moci střídá se Španělskou dělnickou socialistickou stranou (PSOE). Podemos, které se často přirovnává k řecké krajně levicové straně SYRIZA, patří k novým „protestním“ hnutím, které v nedělních volbách zaznamenaly vzestup.

Pátá největší ekonomika EU se již šestým rokem potýká s těžkou situací a dlouhodobě nevídanou téměř čtvrtinovou nezaměstnaností, která se mezi mladými lidmi v řadě regionů blíží 50 procentům. Za vlády lidovců se sice Španělsko vrátilo k ekonomickému růstu, ale nepříznivou rozpočtovou bilanci se kabinet snaží řešit snižováním sociálních výdajů a růstem daní, což vyvolává značný odpor části voličstva.