Nejstarší žena světa si potrpí na rybaření a bowling

Washington - Stošestnácté narozeniny oslavila nejstarší žijící žena na světě. Američanka Jeralean Talleyová se titulu nejstaršího obyvatele planety ujala v dubnu. V kondici ji podle jejích slov udržují venkovní aktivity - například rybaření, ale i víra v Boha.

Recept na dlouhověkost prý nejstarší žena na světě nemá. „Nemohu to nijak ovlivnit,“ poznamenala Talleyová. Podle agentury AP až do svých 104 let hrála bowling a dosud ráda rybaří. Její dcera Thelma Hollowayová listu Detroit Free Press řekla, že matka má stále bystrou mysl.  

Chovejte se k lidem tak, jak chcete, aby se chovali k vám

Rekordmanka se narodila ještě v předminulém století v Montrose ve státě Georgia. Její manžel zemřel v roce 1988, ve svých 95 letech. „Jejím pravidlem číslo jedna bylo chovat se k lidem tak, jak by sama chtěla, aby se oni chovali k ní,“ prozradil jeden z gratulantů, 21letý kmotřenec oslavenkyně Tyler Kinloch. „Já se tím každopádně každý den řídím,“ dodal mladík.  

Jeralean Talleyová
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Jarrad Henderson

Talleyová už ve čtvrtek dostala symbolický finanční dar ve výši 116 dolarů (2890 korun) od ministerstva zdravotnictví státu Michigan. Malé slavnosti se zúčastnil i 86letý demokratický politik John Conyers, který je nejstarším členem americké Sněmovny reprezentantů.  

Organizace Gerontology Research Group (GRG) považuje Talleyovou za nejstaršího člověka na světě. Druhým nejstarším člověkem je údajně také Američanka. Susannah Jonesová z New Yorku se má dožít 116 let v červenci. „Pravděpodobněji vyhrajete v loterii, než dosáhnete takového věku,“ poznamenal Robert Young z GRG.

Vydáno pod