Čistá duše je po smrti: Matematik Nash se zabil v autě

Washington - Geniální matematik a nositel Nobelovy ceny za ekonomii John Nash zahynul spolu s manželkou při autonehodě taxíku v New Jersey. Bylo mu 86 let. Podle místních médií nebyli manželé připoutáni. O Nashově životě a boji se schizofrenií byl natočen oscarový film Čistá duše, kde ho ztvárnil herec Russell Crowe.

Filmový trhák s Crowem v hlavní roli ukázal, jak tenká je hranice mezi genialitou a duševní poruchou, ale v mnohém se odchýlil od skutečnosti. Zamlčel například některé stránky Nashova života - nemanželské dítě, rozvod či sexuální vztahy s muži.

Za větší prohřešek snímku ale bývá označováno zavádějící vysvětlení podstaty a významu jeho objevu, který sice pomohl vysvětlit mnoho jevů v ekonomii, evoluční biologii či sociologii, „nepřevrátil“ ale předchozí ekonomické teze naruby, jak film i propagační materiály tvrdily. 

„Jsem v šoku… Jsem v srdci s Johnem, Alicií a rodinou. Bylo to úžasné partnerství. Čisté duše, čistá srdce,“ napsal Crowe na Twitteru. 

Tento týden Nash v Norsku převzal společně s kolegou Louisem Nirenbergem také prestižní matematickou Abelovu cenu z rukou krále Haralda V. Právě po příletu z Norska na letiště v Newarku si manželé vzali taxi, které je mělo dovézt domů do univerzitního města Princeton, informovala americká média.

Taxikář při předjíždění narazil do svodidel
  
Na dálnici New Jersey Turnpike u obce Monroe ale řidič při předjížděcím manévru nezvládl řízení a narazil do svoditel. Oba pasažéři byli na místě mrtví, taxikář vyvázl s poraněním krku. Manželé podle policie v době nehody zjevně nebyli připoutáni. Oba byli z automobilu vymrštěni.
  
Nirenberg s Nashovými hovořil ještě na letišti po návratu z Norska a po tragédii označil Nashe za velkého matematika a génia. „Byli jsme spolu všichni tak šťastní.“

Nirenberg měl spolu s Nashem přednášku na norské univerzitě:

Nash formuloval svou nejznámější teorii už ve 21 letech v nepříliš obsáhlé disertační práci. Vycházel z práce matematika Johna von Neumanna a ekonoma Oskara Morgensterna, kteří v knize Teorie her a ekonomické chování (1944) položili základy této disciplíny. Jejich poznatky Nash podstatně zobecnil, takže se daly použít na mnohem širší okruh reálných situací. 

  • Princip „Nashova ekvilibria“ (rovnováhy) zjednodušeně znamená, že žádný subjekt/hráč nemůže změnou strategie získat, pokud ji změní jen on sám. Nashovy výsledky dále rozvíjeli mimo jiné Reinhard Selten a John Harsanyi, kteří s ním v roce 1994 také dostali Nobelovu cenu.  

Po doktorátu na prestižní Princetonské univerzitě nastoupil Nash v létě 1951 jako instruktor na Massachusettský technologický institut (MIT). Tam se zamiloval do studentky fyziky Alicie Lópezové, s níž se v roce 1957 oženil a s níž má syna Johna Davida. Ještě za svobodna měl Nash v roce 1953 se zdravotní sestrou Eleanor Stierovou syna Johna, jemuž své příjmení ale nedal.

John Nash: geniální matematik bojoval se schizofrenií (zdroj: ČT24)

Známky dušení poruchy začaly v době, kdy dělal Nash pro armádu

Od roku 1949 pracoval Nash také pro společnost RAND, která se zabývala vývojem nových technologií pro americkou armádu. Pět let v této přísně střežené instituci asi později ovlivnilo i projevy jeho duševní poruchy. Ta u něj propukla začátkem roku 1959 právě v době, kdy se o něm (i v prestižním časopise Fortune) psalo jako o vycházející matematické hvězdě.  

Po několika měsících bizarního chování, kdy se například cítil pronásledován tajnými službami, byl nedobrovolně hospitalizován. Když byl po dvou měsících propuštěn s diagnózou paranoidní schizofrenie, odjel do Evropy. Tam se snažil získat status uprchlíka a odkud domů posílal pohledy se zašifrovanými vzkazy a matematickými vzorci. 

Russel Crowe ve filmu Čistá duše
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Po návratu do USA byl několikrát znovu hospitalizován. Tehdy se s ním také rozvedla manželka, která se k němu ale v roce 1970 vrátila. Kromě Alicie přispěla významně k Nashovu uzdravení Princetonská univerzita, která mu od 70. let umožnila využívat její prostory pro další matematické bádání.

Mezi studenty si podivný chlapík čmárající složité vzorce po oknech získal přezdívku Fantóm, nicméně vědecká práce (mimo jiné výpočet přesných hodnot velkých čísel) a pobyt v komunitě nakonec slavily úspěch. V roce 1990 se Nash znovu stal aktivním členem matematické obce Princetonské univerzity, kde působil do své smrti.