Syrská televize: IS zavraždil v Palmýře stovky lidí, hlavně ženy a děti

Damašek - Nejméně 400 civilistů zabili radikálové z Islámského státu (IS) v historickém městě Palmýra. Oznámila to syrská televize. Mezi oběťmi jsou údajně hlavně ženy a děti. Jednotky věrné režimu prezidenta Bašára Asada dál pokračují v boji proti islamistům u Idlíbu. S radikály z IS válčí také irácká armáda s šíity. Ta se snaží znovu dobýt město Ramádí.

  • Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii. 

IS už dostal pod kontrolu přechod Al-Valíd na irácké straně hranic se Sýrií. Stalo se tak pouhé tři dny poté, co obsadil také přechod Al-Tanaf na syrské straně. Islamisté tak ovládají obě hlavní cesty spojující provincii Anbár se Sýrií.

Boje u Palmýry
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Syrská televize oznámila, že syrské letectvo zabilo v předchozích dnech nejméně 300 islámských povstalců při náletu na jejich pozice ve městě Džisr aš-Šughúr poblíž turecké hranice. Útok prý přispěl k uvolnění desítek vojáků z obklíčení v tamní nemocnici, kterou v pátek opustili.
  
Mezi útočníky na nemocnici byli členové fronty An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida. Radikálové město dobyli už koncem dubna, ale v tamní nemocnici se udržela větší skupina vojáků i s rodinami.

Uprchlíci z Ramádí
Zdroj: ČT24/Reuters/Stringer

Boje proti IS mezitím pokračují také v irácké provincii Anbár, kde od soboty vede irácká
armáda podporovaná šíitskými milicemi a letectvem USA a jejich spojenců ofenzívu za účelem dobýt nazpět anbárskou metropoli Ramádí. Podle posledních informací se iráckým silám podařilo obsadit obec Husajba zhruba sedm kilometrů východně od Ramádí.

Americký ministr obrany Ash Carter mezitím podrobil ostré kritice irácké ozbrojené síly. Podle něj neprojevují dostatek bojové vůle. V rozhovoru s televizí CNN prohlásil, že irácké síly měly v Ramádí oproti islamistům přesilu. Přesto nedokázaly bojovat, stáhly se z města a
zanechaly za sebou velké množství bojové a dopravní techniky dodané Spojenými státy, včetně několika tanků. Podle agentury AP jde zatím o nejtvrdší kritiku ze strany člena vlády amerického prezidenta Baracka Obamy na vrub Iráčanům. 
  
Ramádí opustily desetitisíce lidí

Z města uprchlo od jeho obsazení islamisty přes 40 tisíc lidí. Vládní vojáci jim brání v cestě do Bagdádu z obavy, že mezi nimi mohou být islamisté. O osud desetitisíců uprchlíků projevila obavy OSN. Ta se k nim snaží dostat humanitární pomoc. Objevují se zprávy, že následkem vedra a dehydratace začaly mezi běženci umírat děti.