Severokorejští špioni: Zbraně jako z Bonda, za selhání smrt rodiny

Pchjongjang - Pera střílející otrávené kulky by mnozí očekávali hlavně od Jamese Bonda, podobnou výbavu mají ale i severokorejští špioni. Vycvičení zabijáci mají rozkaz v případě dopadení spáchat sebevraždu, vypověděl jeden z bývalých agentů. Podle něj posílá Kim Čong-unův režim špiony hlavně do Spojených států a Jižní Koreje.

Jako z Bonda: Severokorejští špioni v akci (zdroj: ČT24)

Bývalý severokorejský špion tvrdí, že tajně nasazení Severokorejci působí v mnoha zemích. Americké CNN vyprávěl, jak se k tomuto zvláštnímu zaměstnání dostal. „Výcvik probíhal čtyři roky na zvláštní univerzitě. Podobal se tomu u amerických speciálních jednotek Seal,“ konstatoval Kim Dong-šik. 

Daleko od rodiny a přátel cílila výchova na psychiku. „Naučíte se radovat, že můžete položit život za režim,“ podotkl bývalý agent KLDR. Sám ale při dopadení sebevraždu nespáchal. Jihokorejci ho postřelili a kyanid mu vzali. Později se prý dozvěděl o trestu za selhání: vyvraždění jeho severokorejské rodiny.  

Vybavení dopadených agentů vypadá jako z Bondovky – používají se pera a baterky, které střílí otrávené kulky. Podobně jako se fiktivní Bond těší úctě mocných, i v Pchjongjangu jsou špioni stavěni naroveň generálům.  

Bývalý severokorejský funkcionář Kang Mjong-do vysílal špiony v 80. letech do Japonska, Jižní Koreje a hlavně do Spojených států. I dnes podle něj v USA působí stovky z nich. „Zaměřují se na Američany korejského původu, kteří cítí sympatie vůči KLDR. Snaží se je získat nabídkami víz nebo prostřednictvím žen,“ tvrdí. Podobná past se používala za studené války – pro KLDR zjevně stále neskončila. 

Udrží si mladý vůdce svou pozici? 

Severokorejci mají jediného Boha, kterým je jejich vůdce Kim Čong-un. O tom, zda jednu z nejchudších a nejizolovanějších zemí světa ale opravdu vede mladý Kim, se pochybuje. Nestabilitu režimu a vlády nejmladšího z Kimů potvrzují i informace o čistkách, které se v zemi dějí. Jen za poslední tři měsíce nechal mladý vůdce popravit 15 lidí, včetně svých nejbližších spolupracovníků, kteří mu pomáhali při upevňování pozice. 

Před několika týdny KLDR oznámila, že uskutečnila úspěšnou zkoušku nové balistické střely. Země prý už také disponuje technologií k výrobě jaderných hlavic dostatečně malých na to, aby mohly být namontovány na raketu. Většina odborníků ale tvrdí, že nejde o novou metodu a vývoj v severokorejském zbrojařství, nýbrž pouze o umnou práci grafiků.

Kdo skutečně vládne v izolované KLDR? (zdroj: ČT24)