IS zřejmě poprvé útočil v Saúdské Arábii – nejméně 10 obětí

Rijád - Nejméně 10 lidí nepřežilo pumový útok na šíitskou modlitebnu v Saúdské Arábii. Zraněných je kolem sedmdesáti. BBC to řekl lékař na místě. K útoku se už přihlásila saúdská odnož Islámského státu (IS), která vznikla v listopadu. V Mešitě bylo při pátečních modlitbách asi 150 věřících.

Útok se odehrál v modlitebně ve vesnici Kadí v oblasti Katíf, již obývají šíité. Ti jsou v sunnitské Arábii v menšině. Hlava šíitského islámu v království muftí Abdal Azíz bin Abdalláh Šajch v televizi atentát označil „za zločin, který má rozeštvat Saúdské Araby a vyvolat problémy v zemi“.   

Na sociálních sítích se objevily snímky zakrvácených těl a modlitebních koberců. Někteří svědci atentátníka označili za Pákistánce, podle jiných byl oblečen od afghánského šatu. Dostal se mezi věřící a pak své nálože odpálil.   

K akci se přihlásili radikálové z IS, kteří ovládají rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii. Atentát údajně spáchal abú Ámir Nadždží, jehož fotografii islamisté zveřejnili spolu s prohlášením. Vzhledem ke jménu údajného atentátníka, které odkazuje na region Nadždž v okolí Rijádu, je možné, že pocházel ze Saúdské Arábie.

Útok na mešitu v Saúdské Arábii
Zdroj: ČT24/Reuters/Stringer

Dva tisíce Saúdů v řadách IS  

Šéf IS abú Bakr Bagdádí loni vyzval saúdskoarabské příznivce k útokům na šíity. K IS se přidaly už zhruba dva tisíce Saúdů, z nichž se stovky vrátily do vlasti. Království v minulých měsících zatklo několik sunnitských extremistů podezíraných z přípravy útoků.   

Saúdská Arábie má asi 25 milionů obyvatel a zhruba dva miliony z nich vyznávají šíitský islám. Většina z nich obývá právě východní oblast, která je bohatá na naleziště ropy. Šíité si už dlouho stěžují na diskriminaci v zemi, která vyznává striktní vahhábitskou podobu sunnitského islámu.   

Oblast Katíf byla centrem šíitských protestů proti údajné diskriminaci v roce 2011. Při zásazích policie zemřelo 27 lidí a 250 skončilo ve vězení. Odborníci se obávají, že zapojení Rijádu do bojů proti šíitům v Jemenu domácí konflikt ještě vyostří.