Eiffelovka má kvůli kapsářské mafii zavřeno

Paříž - Patrně nejslavnější památka Paříže a symbol Francie, Eiffelova věž, zůstala dnes zavřená kvůli stávce jejích zaměstnanců. Protestují tak proti nárůstu počtu kapsářů a jejich agresivitě.

Zpravodaj ČT: Kapsáři na Eiffelovce cílí na Asiaty (zdroj: ČT24)

Společnost, která věž spravuje, vyjádřila lítost nad tím, že „potrestáni“ byli turisté, kteří nic netušíce dnes k patám uzavřené věže dorazili.

Kapsáři prý chodí ve skupinkách o čtyřech až pěti osobách, na věži jich je někdy až 30 a vyřizují si účty i mezi sebou. Jeden ze zaměstnanců si postěžoval, že když jednoho kapsáře vyprovázel ven, dotyčný se ho zeptal, proč ho „nenechá pracovat“, a vyhrožoval mu potížemi.

Zaměstnanci Eiffelovy věže teď chtějí po vedení, aby proti zlodějům tvrději zakročilo.

Petr Zavadil, zpravodaj ČT

„Kapsáři si berou na mušku hlavně asijské turisty. Někdy údajně dochází k vzájemným potyčkám mezi jednotlivými gangy. Zaměstnanci požadují opatření, která tomu zabrání. Paradoxně se tak děje den poté, co Paříž představila nový plán na ochranu turistů a poblahopřála si ke snížení počtu krádeží ve městě zhruba o čtvrtinu.“

Kapsáři si potrpí také na Louvre

Podobný případ se odehrál v dubnu 2013. Tehdy byla uzavřena slavná galerie Louvre, poté co si zaměstnanci stěžovali, že na ně plivou a útočí gangy kapsářů, kteří se shromažďovali v hale, kde se kupují lístky. Tenkrát bylo na místo posláno víc policistů, aby zaměstnance ochránili. 

Do Paříže přijelo v uplynulém roce 22 milionů turistů. Francouzská metropole patří mezi nejnavštěvovanější města na světě. Deník Liberation v pátek uvedl, že do boje s kapsáři bylo nasazeno celkem 26 tisíc policistů.