Byli jsme v Donbasu na příkaz velení, přiznali zadržení Rusové

Kyjev - Dva Rusové zadržení o víkendu ve východoukrajinském Donbasu přiznali, že byli zajati při průzkumné akci na linii fronty mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou. Uvedli to evropští pozorovatelé, kteří s oběma zadrženými ve středu hovořili. Kyjev tvrdí, že jde o příslušníky pravidelné ruské armády, Moskva to popírá.

Karas k zadrženým ruským vojákům na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev se dostali do zajetí v sobotu u města Ščasťa v Luhanské oblasti. Při zadržení byli ozbrojeni, ale příkazy útočit prý neměli. Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) bez dalšího upřesnění řekli, že je do Donbasu vyslalo „armádní velení“. Na Ukrajině prý byli několikrát už dřív.

Oba muži se v Kyjevě léčí ze střelných zranění, která utrpěli při zatýkání. Ve středu byli obviněni z pokusu o založení teroristické skupiny, za což jim hrozí až 15 let vězení. Ukrajinské obhájce již dostali k dispozici a setkali se s nimi.

Miroslav Karas, zpravodaj ČT:

„Ruská média se tomuto problému věnují minimálně. Objevují se tu informace, že oba vojáci byli odsouzeni k dvouměsíční vazbě, a také názor jednoho známého vojenského psychologa, který uvedl, že výpověď obou vojáků byla učiněna pod nátlakem, že přečetli předem napsaný text – prý o tom svědčí mimika i tón hlasu.“

Ruská televizní stanice Rossija 24 zveřejnila rozhovor s Jerofejevovým otcem Vladimirem. „Je to důstojník, přesněji bývalý důstojník,“ řekl o svém synovi. „Po Novém roce armádu opustil, neptal jsem se proč. O cestě do Luhansku jsem věděl a nepřemlouval jsem ho. Je to dospělý člověk,“ prohlásil Vladimir Jerofejev.

Ukrajinský důstojník ukazuje zbraň zabavenou zadrženým ruským vojákům
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Zadržení Rusové jsou podle Kyjeva příslušníky třetí brigády speciálních sil ruské vojenské rozvědky GRU dislokované v povolžském městě Toljatti. Moskva nejdříve připustila, že jde o občany Ruské federace, v době zadržení ale prý příslušníky ruské armády nebyli. Později ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Jerofejev a Alexandrov „absolvovali službu v jedné z jednotek ruské armády a mají za sebou vojenský výcvik“.