Z lupičů století se vyklubali čiperní britští penzisté

Londýn - Představa klasického důchodce s fajfkou, který v houpacím křesle luští křížovku v Timesech, vzala v Británii zřejmě zasvé. Patrička seniorů se tu pustila do mnohem většího podniku: během Velikonoc vykradla v centru britské metropole úschovnu šperků a cenin. Podle odhadů si zloději odnesli zboží v přepočtu za 7,6 miliardy korun (200 milionů liber). Loupež století ale Scotland Yard během měsíce vyřešil a zatkl sedm podezřelých: tři penzisty a jejich kamarády. Nejstaršímu pachateli bylo 75 let.

Krádež ve čtvrti Hatton Garden ohromila Británii i svět nejen cenou lupu, ale také způsobem, jakým byla provedena. Skupina lupičů se do úschovny totiž dostala výtahovou šachtou. Zneškodnila výtah i alarm a vypáčila bezpečnostní dveře vedoucí k sejfům. Speciální bruskou vyvrtali lupiči do 50centimetrové stěny železobetonového trezoru díru. V trezoru vykradli bezpečnostní schránky - především od zlatníků a šperkařů z okolí. Poté unikli připravenou dodávkou. Čin jako z hollywoodského filmu pobavil veřejnost, policii ale přinesl výsměch. Musela se omluvit za to, že nereagovala na telefonát ostrahy úschovny a na místo činu nepřijela včas.

Na zátahu na 12 adresách na severu Londýna a v Kentu se podílelo přes 200 policistů ze zásahové brigády Scotland Yardu, která se specializuje na loupeže. Zadrženo bylo sedm mužů ve věku od 48 do 75 let. Mezi zločinci jsou tři důchodci, dvojice otec a syn a instalatér-vynálezce. Většina uloupených věcí se pak našla právě u nich doma. Šperky, zlato a drahé kameny ale nebude údajně jednoduché identifikovat.

Loupež v Hatton Garden spáchali důchodci (zdroj: ČT24)