Jak by hlasoval Bůh? ptá se Irsko před referendem o sňatcích homosexuálů

Dublin – Irsko zřejmě v referendu schválí sňatky mezi homosexuály. Pokud se potvrdí výsledky posledních průzkumů, stane se tato země, která spolu s Maltou a Polskem patří k tradičním evropským katolickým baštám, vůbec první na světě, kde svatby gayů a lesbiček umožní výsledek referenda. Volební místnosti se uzavřou ve 22:00 místního času, výsledky budou známé během víkendu.

Analytici nicméně upozorňují, že průzkumy v Irsku ne vždy odpovídají konečnému výsledku. Příkladem je plebiscit z roku 1995 o povolení rozvodů. Jeden z průzkumů očekával hladké schválení v podobě více než 71 procent hlasů, návrh ale nakonec podpořila jen těsná většina, respektive asi 50,3 procenta hlasujících.

Irové, kteří se z 85 procent hlásí ke katolictví, učinili za posledních dvacet let v uznávání práv homosexuálů značný pokrok. Velkým přelomem byl rok 1993, kdy země zrušila zákon z 19. století, který zakazoval sexuální styky mezi muži. Od roku 2011 pak mohou osoby stejného pohlaví uzavírat registrovaná partnerství, která v otázce dědictví či daní zaručují právní rovnost s tradičními manželskými svazky. Uznání homosexuálních sňatků proto mnozí považují spíše za symbolický krok, který zcela zrovnoprávní gaye a lesbičky s heterosexuálními manželskými páry.

„Manželství je veřejným prohlášením toho, že dva lidé spolu chtějí strávit zbytek života. Je to instituce, které si naše společnost cení a které dává význam,“ prohlásil irský premiér Enda Kenny. „A o tom referendum je - o rovnosti. Každý by měl mít právo vzít si osobu, kterou miluje.“

Irské referendum o sňatcích osob stejného pohlaví
Zdroj: ČTK/PA/Brian Lawless

Proti schválení homosexuálních sňatků se vyslovují církevní hodnostáři a konzervativní skupiny, jako je například hnutí Mothers and Fathers Matter (Na matkách a otcích záleží). Tvrdí mimo jiné, že dodatek ústavy, ve kterém bude manželství definováno jako svazek dvou lidí bez ohledu na pohlaví, se dostane do rozporu s nejlepším zájmem rodin. Také uvádějí, že už teď mají homosexuálové díky registrovanému partnerství prakticky stejná práva jako tradiční manželství."Vláda se pokouší říct, že tohle je jen o dvou lidech, kteří si řeknou své ano, ale ono jde o rodinu jako takovou. Změníé se celá definice rodiny, říká mluvčí hnutí Evana Boyleová. Řada představitelů církve ale přesto vyzývá k tomu, aby lidé hlasovali „ano“.

V současnosti sňatky osob stejného pohlaví povolují zhruba dvě desítky zemí, řada dalších států homosexuálům umožňuje uzavírat registrovaná partnerství s právem na adopce či majetkové vypořádání. V Česku zákon o registrovaném partnerství platí od roku 2006, gayové a lesbičky ale nemohou děti adoptovat.

  • Jako první země na světě uzákonilo registrované partnerství osob stejného pohlaví v roce 1989 Dánsko a v roce 2001 Nizozemsko jako první stát umožnilo sňatky homosexuálních párů. K Nizozemsku se dosud připojilo 14 zemí. Mezi posledními v květnu 2013 zákon schválila Francie a letos v březnu i Slovinsko.

„Ano“ homosexuálním sňatkům podporují všechny hlavní irské politické strany. „Myšlenka, že všechny svazky by si mohly být rovny, zažehla v srdcích Irů plamen,“ komentoval referendum premiér Kenny. Tábor zastánců sňatků osob stejného pohlaví posílili rovněž známí sportovci nebo umělci jako herec Colin Farrell nebo zpěvák Bono.