Zablokují ruské úřady Twitter, Facebook a Google?

Moskva - Twitteru, Facebooku a Googlu hrozí, že ho ruské úřady zablokují na základě kontroverzního zákona o bloggerech, podle něhož musí společnosti poskytovat identifikační údaje o svých ruských uživatelích. Ty by měly být uloženy na serverech v Rusku. Ani jedna ze společností zatím s ruskou vládou nezačala spolupracovat, a tak jim hrozí nejdříve vysoké pokuty a při třetím odmítnutí spolupráce i celoplošná blokace.

Rusko hrozí zákazem Facebooku (zdroj: ČT24)

Jak upřesnil redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup, Rusové zákon poněkud úsměvně zdůvodňují tím, že by zmíněné údaje mohly být ve Spojených státech zneužity. Moskva chce ale v zásadě mít kontrolu nad internetovým provozem stejně jako Američané.

Podle odpůrců zákon ale v první řadě omezuje svobodu slova. Populární bloggeři by se měli registrovat s pravou identitou na ruských úřadech, které pak mohou jejich blogy mazat. V posledních dnech už byly zablokovány dva účty významných opozičních aktivistů.

Společnostem, jejichž sociální sítě sloužily v minulosti jako hlavní platformy pro organizování protestů, hrozí pokuta v přepočtu až čtvrt milionu korun, po třetím varování zablokování. To by v případě Facebooku znamenalo i konec Instagramu a v případě Googlu zase sítě YouTube.

Vydáno pod